COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua Internaţională de conştientizare a autismului (World Autism Awareness Day) este marcată anual la nivel mondial la 2 aprilie, cu scopul de a dinamiza eforturile mondiale de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare al publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora.

Această zi a fost instituită de către Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007, fiind propusă de reprezentanţii Statului Qatar şi sprijinită de către toate statele membre.

Tema sub care este marcată în 2016 Ziua internaţională de conştientizare a autismului se intitulează ''Autism şi Agenda 2030: Includere şi neurodiversitate''.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care poate apărea la naştere sau până în jurul vârstei de doi ani. Autismul este un sindrom comportamental caracterizat prin dificultăţi în comunicare şi limbaj, iar statisticile arată că acesta apare mai des la băieţi decât la fete, proporţia fiind de 1 la 4, şi este întâlnit în toate tipurile de familii, indiferent de statut, mediu, rasă, etnie, nivel intelectual etc. Tulburările de spectru autist (TSA) sunt complexe, au cauze multiple şi pot afecta creierul în moduri diferite.

Nu există nici un tratament medicamentos care să vindece autismul. Studiile şi experienţa organizaţiilor internaţionale de profil arată că diagnosticarea timpurie, la vârsta de 18-36 luni, intervenţiile specializate şi integrarea socială cresc cu până la 47% şansele persoanelor cu autism de a dobândi abilităţi pentru o viaţă independentă. Implicarea familiei în terapie este vitală în recuperarea copilului cu autism, fiind necesară o informare continuă şi o participare activă în programul de terapie. Serviciile de evaluare şi terapie în domeniul TSA trebuie susţinute de servicii complementare precum cele medicale, de logopedie, kinetoterapie sau de terapie ocupaţională, de la caz la caz.

În România existau în 2012, la nivel naţional, 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, însă specialiştii sunt de părere că, în realitate, numărul este chiar de 2-3 ori mai mare. Conform unor studii realizate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Maladiilor - Atlanta (SUA) publicate în 2014, la nivel global una din 68 de persoane este autistă.

Pentru marcarea acestei zile sunt organizate marşuri ale tăcerii, concerte, simpozioane, conferinţe tematice etc. Cu acest prilej, sunt prezentate informaţii cu privire la depistarea precoce, evoluţia, terapiile, standardele de îngrijire a persoanelor cu autism ş.a. De asemenea, în seara zilei de 2 aprilie, în cadrul campaniei internaţionale ''Light It Up Blue'' aproximativ 10.000 de clădiri din întreaga lume sunt iluminate, în fiecare an, în albastru, purtând mesajul persoanelor cu autism. Şi în România au fost iluminate în albastru, cu acest prilej, clădiri importante din Bucureşti (Palatul Cotroceni, Ateneul Român, Palatul Victoria, Hotelul JW Marriott), simultan cu alte clădiri reprezentative din Iaşi, Craiova, Baia Mare, Cluj, Timişoara, Bacău, Braşov, Focşani, Oradea.

În aprilie 2014, Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) aducea în atenţia factorilor de decizie din România modele de intervenţii şi metodologii aplicate din Europa, care şi-au dovedit eficienţa în integrarea persoanelor cu autism. La 2 aprilie 2015, FEDRA a organizat o serie de evenimente în Bucureşti şi în mai multe localităţi din ţară. Manifestările din Bucureşti s-au desfăşurat în cadrul proiectului "Împreună suntem o voce!", implementat de Fundaţia Romanian Angel Appeal şi FEDRA, în perioada 1 august 2013 - 31 iulie 2016, şi cofinanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. De asemenea, în cadrul conferinţei naţionale "Împreună suntem o voce!" organizată la 20 aprilie 2015, FEDRA a semnalat ca principale probleme diagnosticarea precoce, screeningul şi incluziunea socială a copiilor bolnavi de autism.

Tot în 2015, Asociaţia de Sprijin pentru Părinţi şi Copiii cu Autism (APCA) Galaţi a inaugurat primul proiect de tip "after-school" din România destinat exclusiv copiilor cu autism. Proiectul "After-school interactiv şi creativ pentru copiii speciali" din Galaţi a fost desemnat câştigător la secţiunea "Inovaţie în educaţie", pe platforma Teimplici.ro. Un număr de 20 de copii şi adolescenţi din APCA Galaţi, cu vârste cuprinse între şase şi 18 ani, vor frecventa zilnic, după cursurile din învăţământul de masă sau din cel special, programul de tip "after-school". Sub supervizarea unui specialist în terapia comportamentală aplicată (terapia ABA), membrii echipei de proiect au lucrat la crearea unui sistem de predare-învăţare, interactiv şi creativ, adaptat specificului copiilor cu autism, cu ajutorul principiilor terapiei ABA.

Asociaţia Help Autism, împreună cu partenerul său, Asociaţia de Terapie Comportamentală-Aplicată a organizat, la 12 martie 2016, Conferinţa de închidere a proiectului ''Help Autism Connect - implicarea comunităţii în sprijinul copiilor cu TSA'', derulat în intervalul 15 iunie 2015 - 13 martie 2016. Obiectivul general al proiectului a fost constituit de crearea unui mecanism rapid de sprijinire a actorilor sociali interesaţi de problematica autismului şi de implementarea modelelor de bune practici, concretizat prin intermediul portalului www.autismconnect.ro. La momentul închiderii oficiale a proiectului, portalul www.autismconnect.ro a devenit cea mai mare platformă de inter-conectare a persoanelor interesate de problematica autismului din România. Proiectul a fost finanţat prin granturile SEE 2009 - 2014, în cadrul Fondului ONG în România, având o valoare eligibilă totală de 40.509 euro. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.