Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Conferinţa Naţiunilor Unite asupra mediului înconjurător de la Rio de Janeiro a adoptat, la 22 decembrie 1992, hotărârea prin care ziua de 22 martie devenea Ziua mondială a apei (World Water Day) (rezoluţia 47/193).

În mesajul său pentru ediţia din 2016 a zilei, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon ne transmite îndemnul de a ne reafirma "angajamentul nostru de a îmbunătăţi calitatea, gestionarea şi protecţia resurselor de apă, ca parte a campaniei noastre istorice pentru a obţine o viaţă demnă pentru toţi oamenii ..", potrivit paginii ONU dedicate zilei.

Ziua mondială a apei se marchează anual, iar tema anului 2016 "Apă şi locuri de muncă" scoate în evidenţă legătura dintre cantitatea şi calitatea apei necesare şi oamenii care lucrează în acest domeniu, care reprezintă un aspect definitoriu pentru asigurarea calităţii vieţii. De asemenea, prin acţiunile organizate în acest an se urmăreşte şi recunoaştere muncii depuse în acest sector de activitate şi conştientizarea necesităţii de a avea condiţii de muncă decente, potrivit unwater.org.

Ediţia din 2016 a zilei este coordonată de către Organizaţia Internaţională a Muncii în numele Grupului ONU pentru Apă (UN-Water). Festivităţile oficiale, în acest an, se desfăşoară la sediul central al Organizaţiei Mondiale a Muncii, la Geneva. În paralel, diverse evenimente regionale pe tema "Apă şi locuri de muncă" sunt găzduite la nivel global.

Raportul mondial al ONU privind valorificarea resurselor de apă în 2016 este lansat, ca şi în anii precedenţi, cu prilejul sărbătoririi Zilei mondiale a apei. Pentru prima dată, însă, raportul nu va fi lansată numai în limba engleză, ci şi în spaniolă şi franceză. Sumarul raportului va fi, de asemenea, pus la dispoziţie în toate cele şase limbi oficiale ale ONU, precum şi în italiană, portugheză şi hindi.

Obiectivul marcării acestei zile este de a sensibiliza atât potenţialul pentru o cooperare extinsă, cât şi răspunsurile la provocările cu care se confruntă managementul resurselor de apă, având în vedere creşterea cererii de acces la apă şi la serviciile în domeniu. De asemenea, va oferi o oportunitate de a valorifica impulsul creat la Conferinţa Organizaţiei Naţiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă (Rio +20), precum şi de a sprijini formularea de obiective noi, care vor contribui la dezvoltarea resurselor de apă esenţiale atât pentru productivitatea economică, cât şi pentru bunăstarea socială.

În 2013, a fost marcat Anul internaţional pentru cooperare în domeniul apei, proclamat de Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 65/154, la 11 februarie 2011.

În România o serie de evenimente, care marchează această zi, au fost demarate încă din urmă cu o săptămână. Astfel, Bazin Hidrografic Someş-Tisa şi-a deschis porţile pentru copiii şi tinerii care doresc să cunoască aspecte legate de activitatea gospodarilor de ape. De asemenea, vizitatorii pot observa prin microscop microorganismele din apă. "Ziua Porţilor Deschise", în instituţiile care se ocupă cu tratarea apei, are loc în numeroase oraşe din ţară.

Tot în acest context, Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureş a desfăşurat între 16-17 martie 2016 evenimente educative organizate în instituţii de învăţământ cu scopul formării unui comportament ecologic şi responsabil faţă de mediu.

Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Crişuri demarează, la 22 martie, de Ziua mondială a apei, un proiect pilot "Gunoiul doare!" de sensibilizare a populaţiei privind gunoaiele aruncate în ape. Acestea sunt doar câteva din acţiunile care se desfăşoară la nivelul întregii ţări pentru a marca această zi.

La ora actuală, aproape jumătate din populaţia mondială activă, 1,5 miliarde de persoane, lucrează în diverse sectoare din domeniul apei şi toate activităţile umane depind de apă şi de cei care asigură distribuţia acesteia în condiţii de siguranţă. Apa este un element central în cultura şi religia tuturor civilizaţiilor, fiind, de-a lungul secolelor, un element esenţial al dezvoltării societăţii. Tradiţiile culturale şi valorile sociale determină modalitatea în care oamenii percep şi gestionează apa în diferite regiuni ale lumii. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu; editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.