Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua mondială a rinichiului este marcată, anual, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie. În 2016, această zi este 10 martie.

Prin intermediul acestei zile, marcată începând cu anul 2016, Societatea Internaţională de Nefrologie intenţionează să atragă atenţia asupra bolilor specifice rinichilor, celor mai recente metode de tratament, măsurilor preventive şi evoluţiei bolilor de rinichi în lume.

Conform http://www.worldkidneyday.org/, campania din 2016 se concentrează pe problema bolilor de rinichi la copii şi persoane tinere.

În anii trecuţi, de Ziua mondială a rinichiului s-a discutat despre boala cronică a acestora şi îmbătrânirea (2014), donaţia de rinichi (2012), legătura dintre sănătatea cardiacă şi buna funcţionare a rinichilor (2011), legătura dintre rinichi şi diabet (2010). Prima ediţie, cea din 2006, a atras atenţia fiecăruia dintre noi asupra importanţei rinichilor pentru sănătatea personală, prin întrebarea: ''Rinichii tăi sunt OK?''. În 2015, tema ''Rinichi sănătoşi pentru toţi'' a făcut apel la acţiune, pornind de la factorii care pot contribui la îmbolnăvirea cronică a rinichilor: igiena precară, lipsa de hidratare sau alegerea de băuturi nesănătoase.

Conform DEX 2009, rinichiul este fiecare dintre cele două organe interne ale omului şi ale animalelor superioare, care secretă şi excretează urina şi care sunt situate în regiunea lombară, în afara cavităţii peritoneale, de fiecare parte a coloanei vertebrale. La rândul lui, termenul ''nefrologie'' se referă la ramura medicinei care se ocupă cu studiul rinichiului.

Pe site-ul Societăţii Române de Nefrologie, http://www.srnefro.ro/, se arată că cele opt reguli esenţiale de urmat pentru a ne feri de bolile de rinichi sunt: eliminarea sedentarismului, păstrarea glicemiei şi colesterolului în limite normale, consumarea unei cantităţi zilnice suficiente de apă, păstrarea tensiunii arteriale în jurul valorii de 12/8, alimentaţia echilibrată, menţinerea unei greutăţi corporale normale, evitarea fumatului şi reducerea consumului de sare.

În luna octombrie 2015, municipiul Iaşi a găzduit ediţia a IX-a a Congresului Naţional de Nefrologie, o manifestare ştiinţifică medicală cu participare internaţională, în cadrul căreia au fost prezentate noile ghiduri europene de practică pentru pacienţii cu boală de rinichi avansată şi diabet zaharat. Au participat aproape 600 de medici nefrologi şi de alte specialităţi, fiind stabilită astfel o participare record, pe fondul unui program ştiinţific ce a abordat subiecte pluridisciplinare în îngrijirea optimă a pacienţilor cu boala cronică de rinichi.

Societatea Română de Nefrologie a fost fondată în anul 1991. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiţă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.