Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale este marcată anual, la 4 martie, pentru a atrage atenţia asupra pericolului pe care îl prezintă acest flagel, considerat cea mai gravă formă de încălcare a drepturilor omului, a fiinţei umane.

Traficul de fiinţe umane este o formă modernă de sclavie şi reprezintă o ameninţare pentru libertatea, integritatea fizică şi psihică şi demnitatea persoanei. Mai mult, actele de violenţă şi abuz reprezintă uneori un pericol chiar pentru viaţa celor care îi cad victime.

Exploatarea sexuală, o problemă sensibilă şi complexă, implică un număr covârşitor de femei şi copii, continuând să fie o realitate îngrijorătoare la nivel mondial. Aproximativ unul din cinci copii din Europa ajunge să devină victimă a unui act de violenţă sexuală manifestat sub diverse forme: incest, abuz, pornografie, prostituţie etc. Potrivit unor date statistice, anual se înregistrează peste trei milioane de victime ale abuzului sexual, iar în traficul cu fiinţe umane circa jumătate de milion sunt femei. În urma acestui trafic se obţin sume uriaşe de bani, din care victimele primesc, rareori, sume infime, ceea ce face din traficul de fiinţe umane o formă modernă de sclavie. Flagelul este răspândit la nivel global, dar unele regiuni sunt mai afectate, precum Europa de Est, Asia de Sud-Est şi unele state din America Latină. Faptul că unele ţări sunt mai puţin restrictive decât alte părţi ale lumii, a generat dezvoltarea turismului sexual.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estima, în 2014, că peste 150 de milioane de fete şi peste 70 de milioane de băieţi cu vârsta de până la 18 ani au fost exploataţi, iar un studiu UNICEF din acelaşi an arată că prin această "industrie" sunt exploataţi circa două milioane de copii în fiecare an, dintre care circa 20.000 sunt victime din spaţiul virtual.

Astfel, organizaţiile neguvernamentale din întreaga lume folosesc această zi pentru mobilizarea, educarea şi informarea organelor decizionale, instituţiilor de profil şi a publicului, în special al femeilor şi copiilor care provin din medii defavorizate, asupra creşterii fenomenului exploatării sexuale, asupra pericolelor cu care se pot confrunta.

Ziua mondială de luptă împotriva exploatării sexuale a fost marcată pentru pentru prima dată la 4 martie 2009, când, la iniţiativa asociaţiei non-guvenamentale GIPF - "Groupe International de Paroles de Femmes" şi sub patronajul preşedintei Célhia de Lavarene, fondatoare a STOP (''Stop Trafficking Of People'') a fost organizată, la Paris, o conferinţă internaţională intitulată "Prima ediţie a Zilei mondiale de luptă împotriva exploatării sexuale". La eveniment au participat experţi internaţionali şi reprezentanţi din numeroase ţări, printre care Argentina, Azerbaidjan, Belgia, Coasta de Fildeş, Spania, Franţa.

România a semnat Convenţia Consiliului Europei pentru protecţia copiilor împotriva exploatării sexuale şi a abuzurilor sexuale, la 25 octombrie 2007 şi a ratificat-o prin Legea nr. 252/2010. AGERPRES/(Documentare-Cerasela Bădiţă; editor: Andreea Onogea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.