Modifică dimensiunea fontului:
Grenada, stat insular în zona sud-estică a Mării Caraibelor, sărbătoreşte la 7 februarie ziua naţională, aniversarea obţinerii independenţei faţă de Regatul Unit, în 1974.
Descoperită de Cristofor Columb în 1498 şi numită Conception, Grenada este situată în nord-vestul Insulei Trinidad-Tobago şi sud-vestul Insulei Saint Vincent, faţă de continent, Grenada este poziţionată în nord-estul ţărmului Venezuelei. Principalele insule ale statului Grenada (344 kmp) sunt insula cu acelaşi nume, care este şi cea mai mare, Carriacou şi Petit Martinique.
Insula, de origine vulcanică, are un relief deluros, cu un vârf de 840 de metri - Sf. Ecaterina. Acoperită de vegetaţie tropicală luxuriantă, aceasta este străbătută de văi cu râuri şi lacuri montane şi este străjuită de peste 40 de plaje cu nisip alb. Două dintre craterele vulcanice au devenit lacuri - Grand Étang şi Antoine.
Clima Grenadei este tropicală, caldă şi umedă în anotimpul ploios. În sezonul uscat bate vântul, care face căldura mai suportabilă. Temperaturile maxime sunt în medie în jur de 30 grade C. În anotimpul ploios (iunie - noiembrie), plouă în general 22 de zile în fiecare lună. În anotimpul uscat (ianuarie-mai) plouă în medie 12 zile pe lună.
Frumuseţea plajelor, vegetaţia abundentă caracteristică zonelor tropicale, sporturile nautice ce pot fi practicate aici, rezervaţiile naturale în care trăiesc specii rare de păsări şi animale (maimuţa mona) fac din Grenada o destinaţie de vacanţă ideală pentru orice călător.
Plaja simbol a Grenadei este Grand Anse situată pe coasta de sud-vest, în apropierea capitalei St. George, potrivit www.tropicalsky.co.uk.
Situată pe locul trei în topul celor mai frumoase 10 plaje tropicale, realizat de Sunday Times, plaja La Sagesse, cu nisipuri albe şi gri se întinde de-a lungul ţărmului sud-estic. Black Bay Beach, plaja cu nisip negru se află pe insula Grenada. Turiştii pot vizita peştera Black Bay Cave ai cărei pereţi încă păstrează desene făcute de ameridieni, primii locuitori ai insulei, potrivit http://grenadagrenadines.com. Altă plajă frumoasă este Levera Bay, lângă capătul de nord al insulei. Plaja este închisă turiştilor pe timpul nopţii, din luna martie şi până în august, deoarece în această perioadă este sezonul de pregătire a cuibului şi de depunere a ouălor, al ţestoaselor cu carapacea de piele (carapacea lor nu este dură ca a celorlalte ţestoase, ci mai degrabă seamănă cu un înveliş de piele). Plaja Morne Rouge este unul dintre mai liniştite locuri din Grenada, cu nisip alb şi ape puţin adânci, protejată de Quarantine Point.
Centrul La Sagesse este una dintre rezervaţiile naturale aflate pe insule, un sanctuar al păsărilor, cu râuri, păduri de mangrove şi lacuri. Alte rezervaţii: Parcul Naţional şi Pădurea Grand Étang, Parcul Naţional Levera, Sanctuarul porumbeilor Mt. Hartmann.
Parcul Naţional Grand Étang, situat în interiorul insulei, este renumit în toată zona Caraibelor datorită pădurii tropicale ce găzduieşte numeroase specii de floră şi faună, cascadelor şi traseelor naturale, precum şi a Lacului Grand Étang format în craterul unui vulcan.
Cascadele din Grenada oferă un spectacol natural măreţ în mijlocul pădurii tropicale: cascada Tufton Hall, cea mai mare, cascada Annandale, una dintre cele mai mici cascade (are doar 15 metri înălţime), cascadele Seven Sisters, o succesiune de şapte cascade, cascada Mt. Carmel, Concord şi cascada Honeymoon, una dintre cele mai izolate cascade.
O surpriză ''acvatică'' este oferită împătimiţilor de snorkeling (scufundare/înot la suprafaţa apei). În Zona marină protejată Molinere, din apropierea oraşului St. George, se află Parcul de sculpturi subacvatice o reflecţie a culturii din Grenada. Sculpturile variate sunt realizate din compoziţii simple, precum betonul, care creează un substrat ideal, relativ fix şi permanent, pe care se poate dezvolta viaţa marină. Acestea au fost aşezate în aşa fel încât să armonizeze cu reciful natural, folosindu-se de topografia variată a fundului mării.
Realizată de sculptorul britanic Jason de Caires Taylor, galeria subacvatică a fost inaugurată în 2006 şi cuprindea 65 de lucrări, menţionează www.tropicalsky.co.uk. În prezent, colecţia cuprinde 105 sculpturi, cea mai recentă ''Vicissitudes'' fiind dezvăluită în 2012. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Marina Bădulescu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.