COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Poate cea mai cunoscută şi îndrăgită piesă a trupei Phoenix este ''Andrii Popa'', care a fost lansată în faţa publicului la 19 noiembrie 1973, la Sala Palatului, într-un concert Phoenix, alcătuit la acea vreme din muzicienii Nicu Covaci, Iosif Kappl, Mircea Baniciu, Costin Petrescu şi Valeriu Sepi. Textul piesei este scris de Vasile Alecsandri, iar muzica este semnată de Mircea Baniciu.

Cel care l-a inspirat pe poetul Vasile Alecsandri să scrie poezia a fost Andrei Popa (sau Andri Popa), un haiduc originar din Seaca, judeţul Dolj, care a luptat alături de Iancu Jianu în atacurile de la Vidin şi Plevna. Conform legendei, ceata lui avea sarcina să recupereze din seraiul vânzătorilor de cadâne, câteva sute de fete furate de turci. Andri Popa a urcat toate cadânele găsite, peste 500, în mai multe căruţe, şi le-a trecut Dunărea în Oltenia. Apoi, fetelor li s-a dat drumul să mergă acasă, dar unele au fost vândute ca neveste, pe preţuri uneori simbolice - o şa, o armă - alteori pe sume mari de bani.

Unele dintre fetele frumoase au ajuns să treacă munţii şi să devină neveste ale oamenilor de la munte. Legenda mai spune că Andri Popa a fost întemeietorul satului Palilula, din preajma Craiovei, care e destul de ascuns, fiind înconjurat de păduri şi plasat în valea unui deal. În acest sat se ascundea haiducul împreună cu tovarăşii lui şi câteva cadâne. Valea seacă din versurile cântecului ar fi chiar valea ascunsă de dealul din zona Palilula, unde seceta era o mare problemă, din cauză că pânza freatică este la o adâncime foarte mare. Localnicii din sat spuneau că Andri Popa a construit acolo şi o biserică. Tot ei spun că satul nu a fost găsit nici de potere, nici de turci.

Piesa ''Andrii Popa'' a fost cântată şi de trupa Pasărea Colibri, dar şi de Mircea Baniciu singur sau împreună cu alţi muzicieni.AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cerasela Bădiţă)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.