COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua internaţională a vămilor se marchează din 1983 şi se celebrează anual, la 26 ianuarie, sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Vămilor (World Customs Organization - WCO), fondată în 1952.

Anul 2016 este dedicat de Organizaţia Mondială a Vămilor promovării digitalizării proceselor vamale, sub genericul ''Digitalizarea proceselor vamale: Angajament progresiv''.

Organizaţia Mondială a Vămilor, înfiinţată în 1952 sub denumirea de Consiliul de Cooperare Vamală, este un organism interguvernamental independent, a cărui misiune este de a spori eficacitatea şi eficienţa administraţiilor vamale. La 4 noiembrie 1952, a intrat în vigoare Convenţia de constituire a Consiliului de Cooperare Vamală, iar prima sesiune a acestuia a avut loc la Bruxelles, la 26 ianuarie 1953. În 1994, Consiliul a adoptat denumirea de Organizaţia Mondială a Vămilor, pentru a reflecta mai bine tranziţia către o instituţie interguvernamentală cu adevărat globală. În 1999, Consiliul Organizaţiei Mondiale a Vămilor adoptă Convenţia internaţională revizuită privind simplificarea şi armonizarea regimurilor vamale (Convenţia de la Kyoto revizuită), iar în 2003 - Convenţia privind asistenţa administrativă reciprocă în domeniul vamal.

Organizaţia Mondială a Vămilor are în prezent 180 de membri, dintre care trei sferturi reprezintă ţări în curs de dezvoltare. Aceste state membre sunt responsabile pentru gestionarea a peste 98% din comerţul mondial. Cei 180 de membri ai organizaţiei sunt împărţiţi în şase regiuni: America de Sud, America de Nord, America Centrală şi Caraibe; Europa; Africa de Nord, Orientul Apropiat şi Orientul Mijlociu; Africa Centrală şi Africa de Vest; Orientul Îndepărtat, Asia de Sud şi de Sud-Est, Australia şi insulele din Pacific; Africa de Sud şi de Est.

România a aderat la Organizaţia Mondială a Vămilor în 1969, devenind datorită poziţiei strategice un important membru al organizaţiei.

Ca forum pentru dialog şi schimb de experienţă între reprezentanţii la nivel naţional ai vămilor, această organizaţie oferă membrilor săi o gamă largă de convenţii şi alte instrumente internaţionale, precum şi asistenţă tehnică şi servicii de pregătire.

Priorităţile activităţilor vamale vizează facilitarea globalizării comerţului şi elaborarea unor convenţii internaţionale în domeniu, care să impulsioneze dezvoltarea acestuia.

Ziua internaţională a vămilor constituie un prilej pentru manifestarea solidarităţii internaţionale a administraţiilor vamale din întreaga lume şi pentru evidenţierea importanţei rolului vămilor în facilitarea şi securitatea comerţului mondial. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.