COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ortodoxe
Sf. Ier. Spiridon, episcopul Trimitundei; Sf. Mc. Sinet;
Sf. Ier. Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului

Greco-catolice
Sf. ep. Spiridon al Trimitundei, Taumaturgul

Romano-catolice
Ss. Fc. Maria de la Guadalupe; Epimah şi Alexandru, m.


Sfântul Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 12 decembrie.

Sfântul Spiridon a trăit în veacul al VI-lea, în Cipru. A fost păstor de oi, a fost căsătorit şi a avut o fiică, Irina.

Născându-se într-o familie de oameni simpli, Sfântul Spiridon era şi el smerit cu inima şi bun cu viaţa. Astfel a vieţuit cu cinste şi cu plăcere de Dumnezeu, urmând lui David în blândeţe, lui Iacob în simplitatea inimii şi lui Avraam în iubire de străini.

A fost înscăunat ca episcop al Trimitundei, după moartea soţiei sale. Aici a păstorit până în anul 348, când s-a mutat la cele veşnice, fiind îngropat în Biserica "Sfinţilor Apostoli" din Trimitunda

Avea darul tămăduirilor prin rugăciune, fiind numit de popor "făcătorul de minuni".

A participat la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325, mărturisind credinţa în dumnezeirea lui Iisus Hristos, împotriva ereziei lui Arie. Tradiţia spune că şi-a însoţit cuvântul de apărare a dogmei cu o minune: a luat o cărămidă şi, făcând asupra ei semnul crucii cu mâna dreaptă, a strâns-o în cealaltă mână şi din cărămidă s-au văzut ieşind: focul, care s-a ridicat în văzduh, apa, care a curs pe pământ şi în mâna Sfântului Spiridon a rămas lutul, închipuindu-se astfel, prin mijlocirea celor create, adevărul despre Sfânta Treime, cea într-o fiinţă.

În prezent, moaşte sale se află în Biserica Sfântului Spiridon din insula Corfu. Aici sărbătoarea hramului începe în fiecare an cu o săptămână înainte, în duminica premergătoare sărbătorii din 12 decembrie, când moaştele Sfântului Spiridon sunt scoase şi aşezate într-un loc special pentru închinarea credincioşilor.

În afară de hram, moaştele Sfântului sunt scoase în procesiune de mai multe ori pe an cu diferite ocazii. AGERPRES/ (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.