COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:30 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava; COD GALBEN: 23-05-2025 Intre 05:20 si 06:30 se va semnala Descărcări electrice, averse care vor acumula 15...20 l/mp, intensificări ale vântului. in Zona joasă a județului Caraş-Severin, respectiv zona localităților, Județul Caraş-Severin, Județul Arad, Zona de munte a județului Timiş, respectiv zona de munte a localităților, Județul Timiş, Județul Hunedoara;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua Holocaustului în România a fost marcată pentru prima oară în anul 2004, la 9 octombrie, fiind instituită printr-o hotărâre de guvern (HG nr. 672/5 mai 2004), la propunerea Comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel şi a Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România.

La data de 9 octombrie 1941, a început deportarea forţată a populaţiei evreieşti din Basarabia şi Bucovina, în Transnistria.

Cu prilejul Zilei Holocaustului în România, se menţionează în HG, ''vor fi organizate acţiuni culturale, simpozioane, mese rotunde şi alte acţiuni cu tematică specifică''. Autorităţile administraţiei publice "vor acorda sprijin de specialitate pentru organizarea şi desfăşurarea manifestărilor ocazionate de acest eveniment".

În 2009, la 8 octombrie, a fost inaugurat Memorialul Holocaustului din România, un ansamblu sculptural realizat de artistul Peter Jacobi, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, dar şi a numeroşi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti.

Pe o suprafaţă de 2.894 mp din domeniul public al Capitalei, au fost ridicate cinci construcţii: un Memorial, Steaua lui David, Via Dolorosa, Roata Ţiganilor şi Coloana. Iniţiativa realizării monumentului a aparţinut Ministerului Culturii şi Cultelor, ca urmare a recomandărilor Comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului din România şi a consultărilor cu reprezentanţi ai Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, ai Comisiei Wiesel şi ai supravieţuitorilor Holocaustului. Monumentul a costat 17 milioane lei, bani plătiţi de Ministerul Culturii.

La ceremonie, al cărei amfitrion a fost actriţa Maia Morgenstern, au vorbit marele rabin Menachen Hacohen, primul rabin Shlomo Sorin Rosen, precum şi preşedintele Traian Băsescu. AGERPRES/(Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Marina Bădulescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.