COD GALBEN: 08-05-2025 ora 10 Intre 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 1 octombrie în fiecare an celebrăm Ziua internaţională a muzicii, pentru a promova toate genurile artei muzicale, idealurile de pace şi prietenie între popoare, evoluţia culturală a comunităţilor, schimbul de experienţă şi aprecierea numeroaselor valori estetice care îmbogăţesc existenţa noastră zilnică.

"Muzica este adevărata limbă universală", scria Karl Julius Weber în lucrarea sa "Democritos".

Filosoful şi scriitorul român Emil Cioran spunea despre muzică: "Extazul muzical este o revenire la identitate, la originar, la rădăcinile primare ale existenţei. În el rămâne numai ritmul pur al existenţei, curentul imanent şi organic al vieţii. Aud viaţa. De aici încep toate revelaţiile".

Propunerea pentru a dedica o zi muzicii a fost făcută de renumitul violonist şi muzicolog Yehudi Menuhin şi de Boris Yarustowski, preşedintele şi vicepreşedintele Consiliului Internaţional al Muzicii al UNESCO (fondat în 1949), care au semnat o scrisoare, în acest sens, la 30 noiembrie 1974, adresată tuturor membrilor acestuia.

Prima zi internaţională a muzicii organizată de către Consiliul Internaţional al Muzicii (International Music Council - IMC) a avut loc pe 1 octombrie 1975, potrivit Rezoluţiei celei de-a 15-a Adunare Generală de la Lausanne, din 1973.

În scrisoarea semnată de cei doi protagonişti ai muzicii sunt făcute o serie de recomandări pentru a atinge obiectivele acestei zile între acestea, numărându-se: organizarea de întâlniri cu artişti, competiţii şi teste muzicale; organizarea de expoziţii de instrumente muzicale, de înregistrări, fotografii, picturi, sculpturi, caricaturi şi afişe pe teme muzicale; întâlniri cu compozitori, interpreţi şi muzicologi de renume pentru a vorbi despre importanţa muzicii, de locul ei în viaţa modernă, de idealurile UNESCO şi de activităţile Comitetului Internaţional al Muzicii; întâlniri cu delegaţii de muzicieni din alte comitete naţionale, precum şi compozitori şi interpreţi de pe diferite continente; transmiterea de concerte, discuţii şi dezbateri cu participarea personalităţilor importante care apreciază muzica (pictori, scriitori, chiar şi politicieni) pe canale de televiziune; publicarea de articole în presă pentru a atrage atenţia publicului către această zi; organizarea de concerte în locuri publice ca şi în parcuri şi pieţele principale, potrivit www.imc-cim.org.

Ziua internaţională a muzicii este marcată în acest an în Bucureşti, pe 30 septembrie, prin recitalul omagial ''Enescu 60'', care va reuni nume de referinţă ale scenei muzicale naţionale şi internaţionale: soprana Leontina Văduva, mezzosoprana Viorica Cortez, baritonul Florin Estefan, violonistul Vlad Maistorovici şi pianista Alina Pavalache, pe scena Ateneului Român. Organizat de Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură şi Filarmonica ''George Enescu'', recitalul va deschide şi stagiunea camerală a Filarmonicii ''George Enescu''.

Reţeaua IMC este prezentă în 150 de ţări de pe toate continentele, prin consiliile naţionale de muzică şi prin organizaţiile internaţionale, regionale şi naţionale de muzică, precum şi prin organizaţiile specializate în domeniul artelor şi culturii. Membrii de onoare IMC sunt aleşi dintre profesionişti, educatori, interpreţi şi compozitori din întreaga lume. Prin intermediul membrilor săi, Consiliul Internaţional al Muzicii are acces direct la peste 1.000 de organizaţii şi 200 de milioane de persoane dornice de a dezvolta şi împărtăşi cunoştinţele şi experienţele pe diverse aspecte ale vieţii muzicale. IMC este reprezentat de un Consiliu de muzică regională în fiecare din următoarele 5 regiuni: Africa, America, Asia Pacific, Europa şi lumea arabă. Misiunea lor este de a contribui şi de a dezvolta programe regionale şi de a sprijini activităţile care sunt în mod special adaptate la nevoile membrilor IMC şi partenerilor din regiune.AGERPRES/ (Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Marina Bădulescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.