COD GALBEN: 09-06-2025 ora 10 Intre 9 iunie, intervalul orar 12 – 21 Fenomene vizate se va semnala 9 iunie, intervalul orar 12 – 21 Fenomene vizate COD GALBEN: 09-06-2025 ora 10 Intre 9 iunie, ora 10 – 9 iunie, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 09-06-2025 ora 12 Intre 12:55 si 13:45 se va semnala averse torențiale ce vor cumula 25…35 l/mp, frecvente descărcări electrice / în ultima oră, în zona avertizată, s-au acumulat 25...30 l/mp in Județul Buzău; COD PORTOCALIU: 09-06-2025 ora 12 Intre 12:45 si 13:40 se va semnala averse torențiale ce vor cumula 35…50 l/mp, frecvente descărcări electrice in Județul Prahova; COD PORTOCALIU: 09-06-2025 ora 12 Intre 12:15 si 13:30 se va semnala averse torențiale care vor acumula 30...45 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină in Județul Vrancea; COD GALBEN: 09-06-2025 ora 10 Intre 10:30 si 15:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 50...70 km/h. in Județul Dolj, Județul Mehedinţi;

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm reţete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

În această săptămână, vă propunem ''Supă de verdeţuri'' şi ''Pătlăgele prăjite'', reţete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră - Carte de bucate, practică'' (1907), scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Supă de verdeţuri
Ia o bucată de ţelină şi o bucată de morcov şi dă-le pe răzătoare; jumătate praz tăiat rotund, un cartof mic tăiat tot aşa, o bucăţică de varză tăiată mărunt şi zeama dela cinci pătlăgele roşii. Pune-le să fearbă cu puţină zeamă de carne, împrospătează-le din când în când cu zeamă de carne şi când vrei să dai supa la masă, ia felii de franzelă subţiri muiate în ou şi prăjite în unt sau rumenite la foc, împărţite în bucăţele foarte mici; aruncă-le în castron, toarnă supa şi dă-o la masă.

Pătlăgele prăjite
Taie în două pătlăgele mici de aceeaşi mărime, scoate-le miezul în forma unei copăiţe (covăţele), sară-le şi lasă-le să stea o jumătate de oră; apoi spală-le de sare şi pune-le să fearbă până ce se vor înmuia.

Pregăteşte o tocătură din 900 grame de carne de viţel feartă şi pisată foarte bine; pune-o în piuliţă şi piseaz-o cu o felie de franzelă muiată în lapte, 240 grame de parmezan ras, piper, sarea necesară, o ceapă tăiată foarte mărunt şi prăjită cam albicios în unt şi o lingură de unt. Pisează bine toate acestea în piuliţă, pune-le într'o strachină, cu răzătura dela o lămâe şi câteva foi de pătrunjel; amestecă toate acestea bine, umple pătlăgelele scobite, şi aşează frumos carnea deasupra, muind mâna în ou bătut.

Când vrei să le dai la masă, moaie-le tot în ou bătut, presară pesmete deasupra tocăturei, prăjeşte-le în unt, în grăsime sau în untdelemn, şi dă-le la masă ferbinţi. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.