COD PORTOCALIU: 07-06-2025 ora 10 Intre 7 și 8 iunie, intervalul orar 12-21 se va semnala temperaturi deosebit de ridicate, disconfort termic accentuat, caniculă

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm reţete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
Săptămâna aceasta vă propunem ''Casulet (Cassoulet) vegetarian'' şi ''Şerbet de caise'', ambele reţete fiind publicate în ''Carte de bucătărie - 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefaţă de Constantin Bacalbaşa.

Casulet (Cassoulet) vegetarian
Într'o cratiţă acoperită pune pe foc un chilogram de pătlăgele roşii tăiate în bucăţi, precum şi un căţel de usturoiu, cimbru, foaie de dafin şi pătrunjel. În unt proaspăt rumeneşte şase carote, şase napi, 125 grame ciuperci şi câteva arpagicuri.

Într'o cratiţă de pământ pune 250 grame fasole albă, deasupra pui legumele rumenite, un buchet garnit (pătrunjel, cimbru, foaie de dafin), zeamă de pătlăgele roşii, sare şi piper. Acopere bine cratiţa şi pune, timp de patru ore, la coptor domol.

Apoi adaogi jumătate chilogram de cartofi şi vreo 20 de măsline negre sau verzi. Peste jumătate de oră serveşti.

Şerbet de caise
La cojile de la trei kgr. caise se adaugă un kgr. caise necurăţate, sâmburii îi spargi, îi cureţi de coaja cea lemnoasă. Toate acestea le pisezi într'o piuliţă şi le pui la foc cu un kgr. de apă; laşi să fiarbă până ce scade pe jumătate. Scoţi dela foc, strecori printr'un tulpan şi cu un litru din acea zeamă faci şerbetul; laşi să se răcească până ce poţi ţine degetul şi apoi freci cu un făcăleţ până ce se face ca alifia. Pui în borcan. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.