Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 20 iulie, ziua Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul în calendarul liturgic ortodox, se sărbătoreşte Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, în 1913 pionierii aviaţiei alegându-l pe Sfântul Ilie ca ''patron al aviaţiei''.

În aprilie 1964, ziua de sărbătorire a Aviaţiei Române a fost schimbată cu data de 17 iunie, când se aniversează primul zbor al lui Aurel Vlaicu cu un aparat proiectat şi construit de el (4/17 iun. 1910). După anul 1990, Ziua Aviaţiei se sărbătorea în ambele zile, acest lucru clarificându-se abia în anul 2004, când aviatorii români au revenit la celebrarea ''Zilei Aviaţiei'' de ziua Sfântului Ilie Tesviteanul.

Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa de lucru din 6 iulie 1995, a aprobat oficierea în această zi a slujbei de pomenire la Monumentul Aviatorilor din Capitală şi a transmis tuturor eparhiilor rugămintea de a răspunde solicitărilor unităţilor militare de aviaţie şi de apărare antiaeriană din teritoriu privind acordarea de asistenţă religioasă la această sărbătoare.

Conform site-ului oficial al Statului Major al Forţelor Aeriene, în 1915 a luat fiinţă Corpul de Aviaţie Român, aviaţia devenind astfel armă de sine stătătoare. În perioada 1919-1923, organul de conducere a aviaţiei era Direcţia Superioară a Aeronauticii, din cadrul Ministerului de Război. În 1924, s-a înfiinţat Inspectoratul General al Aeronauticii din Ministerul Armatei, în cadrul căruia a funcţionat, din 1930, Comandamentul Apărării Antiaeriene. În 1932, Inspectoratul General al Aeronauticii şi-a schimbat denumirea în Subsecretariatul de Stat al Aerului, în compunerea căruia au funcţionat Comandamentul Forţelor Aeriene şi Comandamentul Apărării Teritoriului. La 13 noiembrie 1936, a luat fiinţă Ministerul Aerului şi Marinei, în cadrul căruia îşi desfăşura activitatea Comandamentul Forţelor Aeriene, ce avea în subordine Comandamentul Apărării Contra Aeronavelor şi Comandamentul Apărării Antiaeriene a Teritoriului.

Începând cu 1 aprilie 1950, aviaţia militară s-a denumit Forţele Aeriene Militare, iar comandamentul - Comandamentul Forţelor Aeriene Militare (CFAM), pentru ca, la 12 septembrie 1956, Comandamentul de Apărare Antiaeriană a Ţării şi Comandamentul Forţelor Aeriene Militare să se unească, sub denumirea Comandamentul Apărării Antiaeriene a Teritoriului. La 1 mai 1977, s-a înfiinţat Comandamentul Aviaţiei Militare, în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, iar în 1993, prin unirea Comandamentului Aviaţiei Militare cu Comandamentul Apărării Antiaeriene a Teritoriului a fost înfiinţat Statul Major al Aviaţiei şi Apărării Antiaeriene, care reuneşte aviaţia, artileria şi rachetele antiaeriene şi radiolocaţia. Începând cu 1 iunie 2000, se foloseşte denumirea actuală - Statul Major al Forţelor Aeriene, care asigură conducerea Forţelor Aeriene pe timp de pace, de criză şi de război. AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Marina Bădulescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.