COD GALBEN: 21-05-2025 Intre 05:45 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Maramureş, Județul Cluj, Județul Satu Mare;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Naţiunile Unite marchează, în fiecare an, la 20 iunie, Ziua mondială a refugiatului (World Refugee Day).

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat prin Rezoluţia 55/76, din 4 decembrie 2000, marcarea Zilei Mondiale a Refugiaţilor în fiecare an la 20 iunie.

În 2001, când urma să fie celebrată cea de-a 50-a aniversare a Convenţiei din 1951 referitoare la Statutul Refugiaţilor, Organizaţia pentru Unitatea ţărilor africane (OAU) (Uniunea Africană din 9 iulie 2002) a fost de acord cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Refugiaţilor concomitent cu Ziua Refugiaţilor din Africa (20 iunie).

Pe 14 decembrie 1950, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a înfiinţat Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi al Naţiunilor Unite (UNHCR). Agenţia este mandatată să conducă şi să coordoneze operaţiuni internaţionale pentru protecţia refugiaţilor. Scopul său principal este acela de a apăra drepturile şi bunăstarea refugiaţilor, arată UNHCR România pe site-ul său oficial.

UNHCR este prezent în România începând cu septembrie 1989, când a fost deschis un birou de legătură la invitaţia guvernului român. Pe 7 ianuarie 1991, România a aderat la Convenţia de la Geneva din 1951 privind statutul refugiatului şi la Protocolul adiţional al acesteia din 1967, iar în 1992 s-a deschis Reprezentanţa UNHCR în România, potrivit sursei citate.

Încă de la început, UNHCR a oferit asistenţă tehnică guvernului român pentru îmbunătăţirea sistemului de azil şi a condiţiilor de primire şi cazare, dar şi pentru implementarea unor programe coerente de integrare pentru cei cărora li se acordă o formă de protecţie (statutul de refugiat sau protecţie subsidiară).

Conform UNHCR România, datele statistice primite de la Inspectoratul General pentru Imigrări, în 2014, arată că în România au fost înregistrate 1.506 de cereri de azil (plus 114 de cereri de acces la o nouă procedură). Cu un număr de 614 cereri de azil, cei mai mulţi solicitanţi de azil sunt de origine siriană, fiind urmaţi de solicitanţi de origine irakiană, iraniană şi palestiniană.

Un număr de 713 de persoane au primit statut de refugiat sau o altă formă de protecţie, cei mai mulţi provenind din Siria.

Între 1 ianuarie - 31 mai 2015, un număr de 719 persoane au solicitat azil, dintre acestea, 343 provenind din Siria, 120 din Irak şi 21 din Ucraina.

Din 1991 şi până la 31 decembrie 2013, România a înregistrat peste 25.100 cereri de azil. Aproximativ 5.200 dintre acestea au fost aprobate, solicitanţii de azil primind o formă de protecţie în ţara noastră, potrivit UNHCR România. AGERPRES/ (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel, editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.