Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

La 4 iunie este marcată Ziua internaţională a copiilor victime ale agresiunii. În cadrul sesiunii speciale de urgenţă în problema Palestinei, la 19 august 1982, membrii Adunării Generale ONU, "şocaţi de numărul mare de copii palestinieni şi libanezi care au căzut victime ale actelor de agresiune din partea Israelului", au decis să marcheze în fiecare an ziua de 4 iunie ca Zi internaţională a copiilor victime ale agresiunii (adoptând Rezoluţia ES-7/8).

Scopul zilei este de a recunoaşte durerea suferită de copiii din întreaga lume, care sunt victime ale abuzului fizic, mental şi emoţional şi, în acelaşi timp, de a susţine angajamentul ONU de a proteja drepturile copiilor.

La începutul anului 2015, ONU estima că 300.000 de copii sunt copii-soldaţi în peste 20 de ţări din întreaga lume. Până la 40 la sută dintre ei sunt fete potrivit www.un.org/youthenvoy.

La nivel mondial aproximativ 230 de milioane de copii sub vârsta de 5 ani nu au fost înregistraţi în mod oficial, fiind lipsiţi astfel de dreptul lor la un nume şi la naţionalitate; din aproximativ 35 de milioane de persoane care trăiesc cu HIV, peste 2 milioane au vârste între 10-19 ani, iar 56 la sută dintre acestea sunt fete; la fiecare 10 minute, undeva în lume, o fată la vârsta adolescenţei moare ca urmare a violenţei; aproape jumătate din totalul deceselor la copii sub vârsta de 5 ani sunt imputabile subnutriţie (aproximativ 3 milioane de decese anual); 17.000 de copii cu vârsta până în 5 ani mor în fiecare zi, în condiţiile în care cea mai mare parte din cauze pot fi prevenite sau tratabile, potrivit ultimele estimări publicate de UNICEF, pe www.unicef.org/statistics.

UNICEF este principala agenţie responsabilă pentru monitorizarea obiectivelor legate de copii ale Declaraţiei Mileniului, precum şi a Obiectivelor de Dezvoltare ale Mileniului (ODM) şi, de asemenea, un partener-cheie în activitatea Organizaţiei Naţiunilor Unite. Odată ce epoca ODM se apropie de sfârşit în acest an, lumea are oportunitatea istorică de a stabili cursul pentru următoarea eră de dezvoltare umană. UNICEF este ferm hotărâtă să asigure copiilor un loc în centrul Agendei de dezvoltare post-2015, aşa cum a ocupat şi în Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. AGERPRES / (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.