Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

''Generalul Sherman'' - giganticul sequoia - cu o înălţime de 83,3 metri, un diametru de 7,7 metri şi un volum de 1.487 metri cubi, a fost omologat de Guinness World Records, ca fiind cel mai mare "organism" de pe pământ. Specialiştii i-au estimat vârsta la o vechime de 2.300 - 2.700 de ani.

Uriaşul sequoia (Sequoiadendron Giganteum), a cărui coroană are un diametru de 33 m şi ale cărui ramuri încep de la o înălţime de 40 de metri, se află în Parcul Naţional al Arborilor de Sequoia din California, SUA, fiind unul dintre cele mai impresionante organisme de pe Pământ.

Ca numeroşi alţi sequoia din parc, precum General Grant Tree, potrivit www.visitsequoia.com, acesta poartă, din 1870, numele generalului în armata unionistă din timpul războiului civil american (1861-1865), William Tecumseh Sherman.

Pădurile de sequoia se întind pe coasta californiană pe o lungime de 725 km, pe o fâşie îngustă, din sud-vestul Oregonului până în centrul Californiei, niciodată la distanţă mai mare de 80 km de mare. Pădurile de sequoia protejate acoperă o suprafaţă de 1.400 kmp. Cele două specii care pot fi întâlnite aici sunt: Sequoia Sempervirens sau ''coast redwood'' şi Sequoiadendron Giganteum sau Sequoia Gigant, ambele ocrotite prin lege. Cea de-a treia specie numită ''dawn redwood'' (Metasequoia), aflată pe cale de dispariţie, poate fi întâlnită în China.

Sequoia face parte dintr-o specie de gimnospermă, care poate trăi mii de ani, ajungând la o înălţime de 145 de metri şi o circumferinţă de 38 de metri. Aceşti arbori gigantici au fost botezaţi de botanistul german Stephen Endlicher după numele unui şef de trib local, Sequoyah sau Sikwayi, inventatorul primului alfabet fonetic al indienilor cherokee.

Lemnul arborelui sequoia este dur, fiind îmbibat puternic cu răşină, şi este rezistent la foc datorită structurii spongioase a scoarţei, care la rândul ei poate atinge şi 1 metru grosime, fiind impregnată cu substanţă ce alungă insectele.

Şi în România există câţiva arbori de sequoia, fiind răspândiţi, potrivit www.voceabasarabiei,net, în mai multe zone, precum: rezervaţia forestieră Arborele de Sequoia de la poalele Masivului Vlădeasa, în Cluj, Ploieşti, Băile Herculane, Arad, Oradea. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Andreea Onogea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.