COD GALBEN: 09-05-2025 ora 10 Intre 9 mai, ora 10 – 9 mai, ora 20Fenomene vizate se va semnala 9 mai, ora 10 – 9 mai, ora 20Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Europei, rămasă în istorie şi sub numele de "Ziua Schuman". La 9 mai 1950 ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

Robert Schuman a fost în două rânduri preşedinte al Consiliului de Miniştri al Franţei şi a exercitat şi funcţia de preşedinte al Parlamentului European, între 1958-1960.

El a făcut primul pas spre crearea a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană (UE). La doar cinci ani după sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, a propus crearea unei instituţii europene care să centralizeze şi să gestioneze producţia de cărbune şi oţel, în urma căreia la 1 ianuarie 1952 a luat fiinţă Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO). La 25 martie 1957, prin semnarea Tratatului de la Roma, a luat naştere Comunitatea Economică Europeană, devenită Uniunea Europeană în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht, la 1 noiembrie 1993. Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite.

În acest an, se împlinesc 30 de ani de când Consiliul European de la Milano (iunie 1985) a decis ziua de 9 Mai ca Zi a Europei, precum şi 10 ani de la semnarea de către România a Tratatului de Aderare la UE (25 aprilie 2005).

În fiecare an delegaţiile UE organizează, în cooperare cu ambasadele statelor membre din ţările-gazdă, activităţi pe tema Europa în lume. Există o tradiţie ca în această zi instituţiile UE să îşi deschidă porţile pentru public, astfel pe 2 mai au fost deschise la Strasbourg iar pe 9 mai sunt deschise la Bruxelles şi Luxemburg. În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte şi alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei şi pentru a afla mai multe despre UE, potrivit europa.eu.

Pentru a marca Ziua Europei, în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării sunt organizate evenimente pe parcursul întregi luni mai. Între acţiunile desfăşurate sâmbătă, 9 mai, se înscriu şi evenimentele menţionate mai jos.

Primăria Capitalei, prin Arcub şi Centrul de Proiecte şi Programe Educaţionale şi Sportive pentru Copii şi Tineret (PROEDUS), organizează o serie de evenimente dedicate Zilei Europei. Fanfare europene vor susţine recitaluri în Parcul Unirii, Parcul Cişmigiu, Parcul Herăstrău şi Piaţa Universităţii. Bucureştenii vor avea ocazia să ia parte la spectacolele inedite ale trupelor invitate: Fanfara Regimentului 30 Garda "Mihai Viteazul" (România), The Hussards (Ungaria), The Pipe and Drums (Scoţia), The Napoleonic Historical Bând (Franţa), Bersaglieri Military Bând (Italia).

În Parcul Cişmigiu, Primăria Capitalei, prin Centrul de Proiecte şi Programe Educaţionale şi Sportive pentru Copii şi Tineret (PROEDUS) şi Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, organizează un târg al statelor membre UE. Reprezentanţii statelor membre participante la târg le vor prezenta vizitatorilor obiceiuri, activităţi şi oferte turistice, precum şi spectacole artistice tradiţionale.

Cu prilejul acestei zile, în municipiul Târgu-Jiu, instituţiile de cultură au pregătit concerte şi dansuri specifice ţărilor care fac parte din Uniunea Europeană. Manifestările vor debuta pe 9 mai în Piaţa Prefecturii cu un spectacol de muzică de promenadă, susţinut de fanfara "Armonia", urmat de intonarea imnului de stat al României şi al cel al Uniunii Europene (UE), alocuţiuni evocatoare, depuneri de coroane şi defilarea Gărzii de Onoare. La Teatrul de Vară din Târgu-Jiu, elevii Şcolii Populare de Artă vor susţine mai multe momente culturale, printre care dansuri specifice ţărilor din UE.

Ziua Europei va fi marcată anul acesta la Suceava printr-o manifestare în aer liber, pe esplanada din faţa Universităţii. Organizatorii, Centrul de Informare Europe Direct "Bucovina", având ca structură gazdă Asociaţia Grupul Ecologic de Colaborare - GEC Bucovina Suceava, în parteneriat cu Universitatea "Ştefan cel Mare" Suceava (USV), îşi propun să reunească de 9 mai elevi, copii, cadre didactice, studenţi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai ONG-urilor, voluntari, mass-media şi public pentru a participa la evenimentul intitulat "Ziua Europei, ziua tuturor cetăţenilor europeni!". AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.