COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Situaţi de-a lungul coastei de vest a Americii de Sud, Anzii Cordilieri cu o lungime de 7 600 km, reprezintă, potrivit Guinness Book of World Records 2015, cel mai lung lanţ muntos din lume.

Anzii traversează şapte state - Venezuela, Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile şi Argentina şi au o lăţime de până la 804 km, potrivit livescience.com. De asemenea, lanţul muntos include unele dintre cele mai înalte vârfuri de pe Pământ.

Cel mai înalt vârf este Aconcagua, aflat în Argentina, cu o înălţime de 6 962 metri deasupra nivelului mării, potrivit aceluiaşi site.

Acţionând ca un zid între Oceanul Pacific şi continentul sud-american, Anzii au un impact impresionant asupra climei din regiune. Potrivit livescience.com, clima în regiunea nordică a munţilor este umedă şi caldă. Aceeaşi climă se regăseşte în partea estică şi sud-estică a Anzilor. La vest, clima este uscată, fiind dominată de deşertul Atacama din nordul statului Chile. Pe de altă parte, înălţimile munţilor favorizează apariţia norilor deasupra câmpiilor uscate ale Argentinei.

În Anzi se află cel mai înalt vulcan din lume - Ojos del Salado, situat la graniţa din Chile şi Argentina, cu o înălţime de 6 893 de metri, dar şi alţi, peste 50 de vulcani cu înălţimi ce ating 6 000 metri.

Pe înălţimile Anzilor au fost construite mai multe oraşe, precum: Huaraz şi Cuzco în Peru; Quito şi Bańos în Ecuador; La Paz în Bolivia; Bogota şi Medellin în Columbia; Pucon şi Puerto Natales în Chile.

Tot în Anzi, în apropiere de oraşul Cuzco, Peru, la o altitudine de 2 430 de metri, arheologul Hiram Bingham, a descoperit, în 1911, ruinele oraşului antic incaş Machu Picchu. Acesta a fost inclus, în 1983, pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. AGERPRES/ (Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.