Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm reţete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

În această săptămână vă propunem ''Mucenici (sfinţişori)'' şi ''Anghinare cu untdelemn'', reţete care au fost publicate în seria ''Buna Menajeră - Carte de bucate, practică'' (1907) scrisă de doamna Ecaterina Colonel Steriad.

Mucenici (sfinţişori)
Ia făină bună, după trebuinţă, plămădeşte şi frământă aluatul până ce se face ca de pâne, lăsându-l ca să se dospească; apoi se ia o bucată dintr 'însul, se adună pe o masă, se împleteşte în patru sau în două, se fac colăcei şi se dau în cuptor ca să se coacă; în vremea aceasta se pregăteşte sirop legat aşa de gros, ca cel de turte de Crăciun, punând şi apă de flori; apoi, având mai multe nuci curăţite şi pisate cu zahăr pisat şi puţină scorţişoară, scoate-i din cuptor, când sunt copţi, şi unge-i c'o măturică de pană unul câte unul cu sirop; pe urmă se presară cu nucă şi se servesc.

Anghinare cu untdelemn
Ia un număr oarecare de anghinare, curăţă-le foile din afară întregi şi pe acele dinăuntru pe jumătate, de vor fi tinere; iar de vor fi bătrâne, curăţă-le de tot, lăsându-le numai fundul; aruncă-le într 'un vas cu apă rece una câte una, curăţite şi spălate toate în vre-o şease rânduri de ape reci; apoi ia o lămâe tăiată în două şi freacă anghinarele cu zeama ei, ca să nu se înegrească, aruncă-le iar în apă rece şi lasă-le să stea vre-o zece minute în acea apă cu lămâe; clăteşte-le iar, pune-le într 'o tingire spoită, toarnă apă până ce le va acoperi sau în raport cu frăgezimea lor (uneori nu trebue multă), toarnă untdelemn în jumătatea apei şi prea puţină sare; apoi pune-le pe foc iute, lasă-le descoperite, deşeartă-le într 'o farfurie, pune-le să se recească şi dă-le la masă. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.