COD GALBEN: 23-05-2025 ora 10 Intre 23 mai, ora 10 – 24 mai, ora 06 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 24-05-2025 Intre 05:35 si 09:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm reţete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

În această săptămână vă propunem ''Carne de pui în aspic'' şi ''Salam de ciocolată'', reţete care au fost publicate în volumul ''Bufet rece şi cofetărie'' (1936) scris de doamna Lucreţia Dr. Opreanu, profesoară de gospodărie la Liceul ''Regina Maria'' din Cluj, licenţiată în ştiinţe.

Carne de pui în aspic
Cantităţi: 3 pahare apă, 1 pahar vin alb, 1 ceapă întreagă, 1 rădăcină de pătrunjel, 1 frunză de dafin, 1 linguriţă boabe de piper, 1 lămâie tăiată în bucăţi cu coajă cu tot, dar curăţită de sâmburi, 1 puiu curăţit de oase şi tăiat în bucăţi, sare necesară.

Cele amintite mai sus afară de carne se pun în cratiţă. Cratiţa se acopere şi se lasă să fiarbă. După câteva clocote, se adaugă carnea, se acopere şi se fierbe. Când e fiartă se scoate pe farfurie, se toarnă deasupra ei suc de lămâie şi se desface de oase. Zeama se strecoară, se pune din nou în cratiţă, se adaugă 8 foi de gelatină albă înmuiată în apă rece şi stoarsă bine. Se pun 4 albuşe de ou bătute spumă tare şi se amestecă mereu cu telul cinci minute. Se filtrează.

Jumătate din aspic se pune în formă udată cu apă şi se dă la gheaţă să se întărească. După ce s 'a întărit, cine doreşte, garniseşte forma după plac, cine nu, aşează bucăţile de carne, peste ele toarnă restul aspicului (rece) şi se dă din nou la gheaţă. Înainte de a se servi, se răstoarnă forma pe farfurie. Pentru a se deslipi uşor de ea, forma se înveleşte în şervet udat cu apă fierbinte dar stors bine. Servim cu sos rece.


Salam de ciocolată
Cantităţi: 250 gr. ciocolată Suchard din cea preparată cu unt de cacao, 2 linguri obişnuite de apă fierbinte, 2 ouă întregi, o jumătate de kg. zahăr praf, o jumătate de kg. nuci tocate foarte mărunt, 100 gr. citronadă, 70 gr. migdale opărite, curăţite de coajă şi tăiate în felii lungi.

Ciocolata rasă pe răzătoare se amestecă cu apa, se adaugă zahărul, ouăle, nucile, citronada tăiată felii, migdalele, şi se frământă uşor. Se pune pe o planşetă pudrată bine cu zahăr praf şi se dă formă de salam. Salamul se înveleşte într 'o hârtie albă şi se lasă la loc rece cel puţin 24 de ore. Se serveşte tăiat în felii.

Cantitatea se poate reduce la jumătate. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.