Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ridichea neagră este cunoscută încă din Antichitate (în Egiptul antic, mai apoi introdusă de romani în Europa), fiind renumită pentru proprietăţile sale şi ca remediu în numeroase boli, în mod special împotriva răcelilor şi gripei. Se remarcă îndeosebi printr-un puternic efect tonic, ca şi prin efectul detoxifiant şi mineralizant.

Ridichea neagră (Raphanus sativus niger) este o legumă rădăcinoasă ce aparţine familiei Crucifere (denumirea vine de la florile care au patru petale în formă de cruce). Este mai mare decât ridichea roşie, are o coajă groasă, neagră, miezul alb, precum şi un gust uşor iute.

Consumul acestei legume de toamnă este recomandat în sezonul rece, pentru stimularea imunităţii.

Conţine vitaminele A, B, C, precum şi magneziu, fier, calciu, iod, sodiu, fosfor, fier, potasiu, sulf, cupru, seleniu, zinc, mangan, fibre alimentare, glucide, uleiuri esenţiale, enzime, microelemente, flavonoide, uleiuri volatile sulfurate, proteine, grăsimi.

Ridichea neagră are rol în drenarea ficatului, creşterea cantităţii şi a fluidităţii biliare, întărirea sistemului imunitar, prevenirea răcelii, reglarea digestiei, reglarea tranzitului intestinal şi prevenirea constipaţiei (datorită conţinutului bogat de fibre). De asemenea, are proprietăţi antimicrobiene precum şi efect antibacterian asupra florei digestive.

Artroza poate fi atenuată printr-o cură cu sirop obţinut prin macerarea ridichii negre. Ridichea neagră ajută şi la vindecarea unor afecţiuni renale şi pulmonare, calmarea tusei, reglarea tensiunii arteriale. Are proprietăţi diuretice, fiind utilă, de asemenea, şi în afecţiuni cutanate, alergii, eczeme, datorită proprietăţilor sale dezinfectante.

Datorită conţinutului său bogat în vitamina C şi iod, ridichea neagră vindecă rahitismul şi scorbutul.

Ridichea neagră este folosită şi în industria cosmetică, la prepararea diferitelor creme.

Poate fi consumată crudă (curăţată de coajă şi dată pe răzătoare, ca atare sau în componenţa unor salate), sub formă de suc, sirop (în amestec cu miere de albine, formă sub care constituie un remediu eficient împotriva răcelilor, tusei, răguşelii), drept condiment, la prepararea unor sosuri etc. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.