Modifică dimensiunea fontului:
Zavaidoc, pe numele său real Marin Teodorescu, s-a născut la 8 martie 1896, la Piteşti. Era fiul vestitului lăutar Tănase Teodorescu şi al Constandinei.
După muzicologul Viorel Cosma, se pare că supranumele de ''Zavaidoc'' l-a primit pe când îi înveselea pe ofiţerii serviciului militar (1916-1918), ''naş'' fiindu-i generalul Traian Moşoiu, acesta ''botezându-l'' astfel de la o variantă lexicală regională veche, ''zavaidoacă'', care însemna ''năbădăiosul'', ''zurbagiul'', fire iute, om pus pe veselie şi nebunii.
Rămas orfan din adolescenţă, Marin, împreună cu fratele Vasile şi sora Zoe, pleacă la Bucureşti şi formează un taraf, numit, mai târziu, Fraţii Zavaidoc. Vasile cântă la vioară, Marin la chitară, Zoe la acordeon.
În Primul Război Mondial, Zavaidoc s-a înrolat voluntar, alături de fratele său Vasile, în Regimentul 44 Infanterie (3 octombrie 1916). Foarte puţini ştiu că Zavaidoc s-a aflat, în 1919, alături de trupele române care au ocupat Budapesta.
În perioada interbelică, a preferat să cânte prin localurile din Bucureşti, dar şi în multe alte oraşe ale ţării, deşi fusese solicitat de compozitori renumiţi, chiar pentru a cânta operă.
A fost invitat să cânte şi în străinătate, iar în 1937, a însoţit delegaţia României la Expoziţia Universală, cântând la Paris.
Prin 1925-1926 a semnat primul contract (Casa de discuri Columbia), scoţând apoi disc după disc, în jur de 30 (la ''His Master's Voice'', Odeon, Cristal ş.a.), cuprinzând şlagăre precum: ''De când m-a aflat mulţimea'', ''Dragostea e ca o râie'', ''Foaie verde spic de grâu'', ''Mărie şi Mărioară'', ''Pe deal, pe la Cornăţel'' sau vestitul ''Cântec al lui Zavaidoc'', care i-au adus câştiguri de milioane de lei.
Localul ''Cireşica'' de lângă Cişmigiu, în care petrecea boema Bucureştilor, ajunsese să fie cunoscut, pentru călătorii cu tramvaiul, ca staţia Zavaidoc.
S-a căsătorit la 43 de ani, cu o femeie mai tânără cu 15 ani decât el, Constanţa. La 9 noiembrie 1940, soţia sa îi aduce pe lume primul copil, o fetiţă, botezată tot Constanţa. La 26 ianuarie 1942, la Piteşti, i se naşte băiatul, botezat chiar... Zavaidoc.
În 1943, plutonierul în rezervă Zavaidoc primeşte ordin de concentrare la o unitate din Târgovişte, apoi pleacă la Tighina, unde cântă pentru armata română. Militarii au făcut un şlagăr din cântecul său ''Soldăţelul lui tăticu''.
Bombardamentele din 1944 îl prind pe Zavaidoc la Bucureşti. Casa lăutarului din apropierea Gării de Nord este dărâmată, iar sora sa Zoe moare în bombardament, lăsând cinci copii în urmă. Îndurerat, Zavaidoc se refugiază la Caracal, noaptea cântând, ziua stând prin adăposturi. Ziua de 23 august 1944 îl găseşte ca solist la restaurantul Viscol din Vişoi, Câmpulung-Muscel. De la Câmpulung ajunge la Turnu Măgurele, unde, la 26 noiembrie, i se naşte al treilea copil, Niculina.
Ruinat, fără casă, cu grija nepoatelor sale şi a celor trei copii, Zavaidoc cade la pat, grav bolnav şi este internat la Spitalul Filantropia din Bucureşti, la 31 decembrie 1944.
A murit la 13 ianuarie 1945 şi a fost înmormântat la Mănăstirea Cernica.
Începând cu 2006, timp de trei zile, în fiecare lună noiembrie, Primăria Municipiului Piteşti, prin Centrul Cultural, organizează Festivalul Naţional de Muzică Lăutărească Zavaidoc. Evenimentul îşi propune promovarea muzicii vechi lăutăreşti, sprijinirea şi lansarea noilor talente, şi, nu în ultimul rând, readucerea în conştiinţa publică a valorosului interpret de muzică lăutărească Zavaidoc. (AGERPRES/Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.