COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 10 – 19 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 19-05-2025 ora 10 Intre 19 mai, ora 21 – 20 mai, ora 06 se va semnala intensificări ale vântului COD PORTOCALIU: 19-05-2025 ora 14 Intre 14:00 si 15:00 se va semnala Vijelie, viteza vântului la rafală de 60…80 km/h, descărcări electrice, grindină, averse torențiale. in Județul Sibiu; COD GALBEN: 19-05-2025 ora 13 Intre 13:55 si 14:40 se va semnala Grindină de mici și posibil medii dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice in Județul Giurgiu, Județul Ilfov, Județul Dâmboviţa; COD PORTOCALIU: 19-05-2025 ora 13 Intre 13:45 si 14:45 se va semnala Grindină de medii dimensiuni, averse torențiale care vor acumula 35...40 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului in Județul Timiş; COD GALBEN: 19-05-2025 ora 13 Intre 13:20 si 15:00 se va semnala Grindină de mici dimensiuni, descărcări electrice, averse ce vor acumula 15...20 l/mp. in Județul Botoşani, Județul Suceava;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm reţete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.

Săptămâna aceasta vă propunem ''Piftie de porc'', ''Caltaboşii'' şi ''Şoriciu fript'' reţetele fiind publicate în ''Carte de bucătărie - 1501 feluri de măncări'' (1935), cu o prefaţă de Constantin Bacalbaşa.

Piftie de porc
Luaţi de la 4 la 6 picioare de porc, 2 urechi, 2 codiţe, le spălaţi, le curăţaţi. Apoi sunt puse în apă pe foc şi când au dat în clocot aruncaţi apa. Apoi le mai spălaţi odată cu apă rece, le puneţi iarăşi în apă ca să fiarbă, cu o căpăţână de usturoi, o ceapă, câteva boabe de piper. La 3 kg picioare se pun 6 litri apă.

Să fiarbă foarte încet, până se vor lua cărnurile de pe oase. Trageţi oala de pe foc, lăsaţi să se răcească puţin. Luaţi usturoiu, îl pisaţi, strecuraţi zeama, puneţi usturoiul în ea şi strecuraţi din nou printr'o strecurătoare deasă ca să iasă limpede. Carnea o aşezaţi în farfurii, turnaţi zeama deasupra şi lăsaţi să se răcească. Să nu acoperiţi până nu s-a închegat.

Caltaboşii
Ia 500 gr. carne slabă de porc de tocătură şi 100 gr. slănină, 30 gr. orez, sare, piper, ceapă rasă, enibahar, coconari. Toci carnea şi slănina, moi cu 100 gr. zeamă de carne, amesteci iarăşi, pui şi celelalte elemente; amesteci din nou.

Iei maţe de grosimea consacrată, le cureţi şi le speli bine, le laşi să se usuce, apoi introdu tocătura umpli până la 15 centrimetri, legi deschizăturile şi pui să fiarbă până ce cârnatul are umflătura caracteristică. Se mănâncă cald.

Şoriciu fript
Iei o bucată de şoriciu, mai ales de purcel, şi o pui într'o cratiţă peste apă fierbinte. Când şoricul s-a muiat, îl crestezi în lung şi în lat, şi-l pui să se frigă, stropindu-l mereu în grăsimea ce se topeşte peste el. Această friptură se dă la masă cu varză roşie, sau acră, cu cartofi sau alte zarzavaturi. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.