COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ziua Mondială a Diabetului (World Diabetes Day) este marcată la 14 noiembrie în fiecare an.

Tema stabilită pentru perioada 2014-2016 este "Alimentaţia sănătoasă şi Diabetul", aleasă de Federaţia Internaţională a Diabetului. Mesajul transmis este de a începe ziua cu un mic dejun sănătos, ajutând astfel la prevenirea debutului diabetului de tip 2, dar şi pentru că astfel putem gestiona eficient toate tipurile de diabet zaharat. Organizându-ne pentru a evita îmbolnăvirea reducem implicit costurile necesare pentru tratarea acestei boli. La nivel global, se impune asigurarea unor preţuri accesibile pentru ca întreaga populaţie să poată consuma la micul dejun produse sănătoase. Unul dintre mesajele transmise este "ce facem astăzi poate schimba ziua de mâine".

Evenimentele desfăşurate în această zi includ: conferinţe, ateliere şi seminarii pentru profesioniştii din domeniu, programe de radio şi de televiziune, distribuirea de materiale informative pentru a încuraja efectuarea testului de depistare a diabetului zaharat. Sunt organizate, de asemenea: manifestări sportive, expoziţii. Culoarea simbolică a acestei zile fiind albastru, numeroase clădiri sau edificii importante sunt iluminate în această culoare, iar oamenii se îmbracă sau poartă un obiect albastru. Logo-ul este un cerc albastru.

Ziua Mondială a Diabetului este marcată de peste 230 de asociaţii membre ale Federaţiei Internaţionale a Diabetului (FID), în peste 170 de ţări şi teritorii, statele membre ONU.

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi a Federaţiei Internaţionale a Diabetului. A devenit zi oficială a Naţiunilor Unite în 2007, prin adoptarea Rezoluţiei 61/225 la 20 decembrie 2006. Diabetul constituie de mult timp un domeniu de preocupare pentru OMS, iar relaţiile oficiale între OMS şi FID datează din 1957.

Data de 14 noiembrie este, totodată, ziua de naştere a fiziologului şi farmacologului canadian Frederick Banting (1891-1941), cel care a studiat secreţia internă a pancreasului şi a introdus insulina în terapie, în octombrie 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu şi a însemnat miracolul salvării unui număr enorm de vieţi omeneşti în ultimii 80 de ani.

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii şi nervii. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menţinerea unei greutăţi corporale normale şi evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2.

Conform datelor Federaţiei Internaţionale de Diabet, la nivel mondial, numărul persoanelor afectate de diabet se apropie de 400 de milioane, iar anual, în rândul acestora se înregistrează 5 milioane de decese. În cazurile de diabet de tip 2, se estimează că, printr-o alimentaţie corectă şi exerciţii fizice, poate fi împiedicată sau întârziată apariţia diabetului până la 70% din cazuri, până la nivelul anului 2035, însemnând 150 de milioane de persoane. Numărul diabeticilor, la nivel mondial, era de 382 de milioane în 2013 şi se estimează că va ajunge, în anul 2035, la 600 de milioane. La nivelul anului 2013, peste 79.000 de copii au dezvoltat diabetul zaharat de tip 1, iar peste 21 de milioane de născuţi-vii au fost afectaţi de diabet în timpul sarcinii.

Conform unui studiu preliminar efectuat în luna mai 2013 de către Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, numărul diabeticilor din ţară a crescut cu 30% în ultimii doi ani, iar majoritatea celor care suferă de această afecţiune au peste 45 de ani. FID estimează pentru România un număr de 1.708.700 la nivelul anului 2030.

România are un Program Naţional de Diabet (actualizat în 2013), care urmăreşte îmbunătăţirea stării de sănătate, creşterea speranţei de viaţă a bolnavilor, precum şi asigurarea accesului la tratament. AGERPRES/ (Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Andreea Onogea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.