Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Trupa Celelalte Cuvinte a fost formată în 1977, sub numele Sonic, la Liceul ''Emanuil Gojdu'' din Oradea, de Călin Pop (chitară, voce), Marcel Breazu (bas, voce) şi Leontin Iovan (tobe), toţi trei rămânând membri ai ei până în prezent.

Ei aveau să devină, câţiva ani mai târziu, studenţi la Timişoara, unde li s-au alăturat Radu Manafu (chitară) şi Ovidiu Roşu (sunet), iar pe 13 decembrie 1981, la Casa de Cultura a Studenţilor din Timişoara, trupa debuta. În această formulă au cântat şi au câştigat premii la festivaluri studenţeşti, având un succes din ce în ce mai mare la public.

''Rădăcinile trupei pornesc încă din 1976, de la Oradea, unde, la Liceul 'Emanuil Gojdu', eram trupa şcolii şi purtam numele Sonic. Participam la 'dansurile' din fiecare zi de sâmbătă, unde cântam coveruri după trupe cunoscute la acea vreme - Jimi Hendrix, Deep Purple sau Pink Floyd -, dar şi câteva piese care erau compoziţii proprii. (...) Am dat cu toţii admitere la facultate în Timişoara, în ideea de a ne continua activitatea muzicală într-un oraş mult mai receptiv faţă de fenomenul rock. În acea perioadă numele trupei s-a schimbat în Celelalte Cuvinte, i-am cunoscut şi primit în rândul nostru pe Ovidiu Roşu şi Radu Manafu, astfel încât, la 13 decembrie 1981, în calitate de trupă a Casei Studenţilor din Timişoara, am dat primul nostru concert în sala festivă a acesteia. Evenimentul a fost considerat de noi actul oficial de naştere a trupei'', declara într-un interviu, în 2011, Călin Pop.

Anul 1985, cu ajutorul celui care a jucat la momentul respectiv un rol important în ascensiunea trupei, regretatul Florian Pittiş, avea să aducă şi prima apariţie discografică purtând amprenta Celelalte Cuvinte, pe una din feţele discului ''Formaţii rock nr. 8''. Aceasta conţinea patru piese, printre care şi binecunoscuta ''Iarbă prin păr'', unul dintre cele mai mari hituri din cariera trupei.

''Existau emisiuni la radio unde eram difuzaţi destul de mult. Spre exemplu, era Radio Cluj, unde se realizau topuri rock pe baza opţiunilor din scrisorile trimise de public. Acest radio ne-a făcut auziţi şi cunoscuţi în zona Ardealului şi nu numai. Nu mai vorbesc de Radio România, care ne-a difuzat datorită unor oameni de bine, ce apreciau sincer ceea ce făceam - Florian Pittiş, Paul Grigoriu, Florin Silviu Ursulescu, Titus Andrei, Andrei Partoş, Florin Helmis, Sorin Caraxeghi şi lista ar mai continua...'', povesteşte Călin în interviu.

A urmat, în 1987, primul album întreg al formaţiei, ''Celelalte Cuvinte I'', care s-a bucurat de un mare succes, conţinând piese ca ''La ceas târziu'', ''Fântâna suspinelor'' sau ''Despărţire''. Stilul rămâne acelaşi: rock progresiv, elaborat, cu influenţe din folclorul românesc, cu combinaţii din clasic, preclasic şi arhaic, materializate în piese extrem de complexe.

După o primă colaborare, în 1986, trupei i se alătură Tiberiu Pop la claviaturi, a cărui contribuţie se resimte din plin începând cu albumul ''Celelalte Cuvinte II'', înregistrat în 1989 şi lansat în 1990. Stilul rămâne similar celui de pe ''Formaţii rock nr. 8'' şi ''Celelalte Cuvinte I''.

Albumul ''Se lasă rău'', lansat în 1992, când formaţia se afla într-un moment de foarte mare popularitate, surprinde printr-o abordare mult mai agresivă, îndreptându-se spre un speed - thrash, care îi aduce atât critici, cât şi noi fani. Stilul poartă însă în continuare amprenta tipică a trupei, iar piese ca ''Se lasă rău'', ''Spre care Rai'' şi mai ales ''Cina Dragonului'' rămân bine primite în concertele trupei până în prezent.

Direcţia mai agresivă, completată pe alocuri de influenţe doom metal, continuă şi pe ''Armaghedon'', un album ale cărui texte prezintă un peisaj apocaliptic şi o viziune pesimistă asupra căii pe care merge lumea actuală. Albumul lansat în 1994 se bucura de un succes de amploare. Profitând de răspândirea tot mai mare a CD-urilor în România, este lansat albumul ''Vinil Collection'', o colecţie de piese de pe primele trei apariţii discografice.

Anul 1997 vine cu un nou album, ''Ispita'', un album cu o concepţie unitară, pe care textele lui Marcel Breazu analizează în profunzime ispitele cu care se confruntă fiinţa umană pe parcursul vieţii sale, de la droguri (''Ispita''), până la ispita zborului (''Pasărea de plumb''). Stilul albumului, produs de Alex Perin (Umbra et Imago), este mai mult orientat spre rock-ul progresiv. Din păcate, materialul s-a bucurat de prea puţină promovare şi nu a fost editat pe suport CD.

În 2004 este lansat albumul ''NOS'', care aduce ca noutate o combinaţie a sonorităţilor clasice, melodioase, regăsite pe primele albume şi sonorităţile moderne, specifice perioadei. Textele tratează senzaţia de alienare trăită de omul modern într-o lume dominată de tehnologie.

Anul 2006 este marcat de aniversarea a 25 de ani de activitate a trupei, aniversare celebrată printr-un turneu naţional, cu concerte desfăşurate pe o durată de trei ore, în care s-au interpretat piese din toate perioadele creative ale formaţiei. De asemenea, evenimentul este marcat şi de o reeditare, pe format CD, a primelor trei apariţii discografice, de către casa producătoare, Electrecord, precum şi a albumului ''Armaghedon'', acesta din urmă fiind o ediţie limitată, în format digipack.

Luna octombrie a anului 2008 marchează lansarea unui nou album Celelalte Cuvinte, ce poartă titlul "Stem" şi este editat de casa de discuri TVR Media. Primul single de pe acest album este "Zmeie" şi a fost lansat pe pagina MySpace proprie, cu două săptămâni înainte de lansarea albumului. Celelalte Cuvinte a fost prima formaţie din România care a făcut acest lucru.

În 2011, formaţia a susţinut un turneu aniversar, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de activitate. Celelalte Cuvinte a cântat la Bucureşti pe 8 decembrie 2011, în faţa a peste 4.000 de spectatori, la Sala Palatului, pentru un concert-eveniment de trei ore, multe dintre piesele care a făcut-o apreciată de fani - "Dacă vrei", "Între vise", "Zmeie", "Scrisori iubite", "Stele".

În 2013, Celelalte Cuvinte a susţinut un concert la FânFest, în cadrul programului ''Salvaţi Roşia Montană''.

După succesul înregistrat cu spectacolul acustic ''Trup şi suflet'' de la Bucureşti, din 2013, trupa a pornit în turneu naţional, care a continuat şi în 2014, în multe oraşe din ţară. De asemenea, în 2014, cei cinci rockeri de la Celelalte Cuvinte au participat la Festivalul de Film Istoric de la Râşnov, la festivalul Folk You de la Vama Veche, la Rowmania Fest (Tulcea), în recital. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Andreea Onogea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.