COD GALBEN: 11-05-2025 Intre 04:20 si 07:00 se va semnala Ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m. in Județul Ialomiţa, Județul Argeş, Județul Călăraşi, Județul Giurgiu, Județul Teleorman;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Stomatologia este studiul, diagnosticarea, prevenirea şi tratamentul bolilor, tulburărilor şi afecţiunilor cavităţii bucale, în special ale dinţilor şi într-o anumită măsură ale condiţiilor legate de zona maxilofacială (maxilar şi faţă).

Civilizaţia Văii Indului a oferit dovezi că stomatologia a fost practicată încă din anul 7000 î.Hr. Un sit arherologic din acea zonă, mai exact din Mehrgarh, a indicat că cea mai timpurie formă de stomatologie includea tratarea dinţilor cu un burghiu. Reconstrucţia acestei forme de stomatologie a arătat ce metode folosite erau fiabile şi eficace. Cea mai veche plombă, realizată din ceară de albine, a fost descoperită în Slovenia şi are o vechime de 6.500 de ani.

Un text sumerian din anul 5000 î.Hr. descrie un ''vierme dental'' care provoacă apariţia cariilor. Dovezi despre acesta s-au găsit şi în India Antică, Egiptul Antic, Japonia Antică şi China Antică. Legenda acestui vierme se găseşte şi în scrierile lui Homer, iar în secolul al XIV-lea, chirurgul Guy de Chauliac încă promova ideea că viermele provoca putrezirea dinţilor.

Papirusul ''Edwin Smith'', scris în secolul al XVII-lea î.Hr., dar care ar putea reflecta alte manuscrise anterioare încă din anul 3000 î.Hr., include tratamentul mai multor boli dentare. În secolul al XVIII-lea î.Hr., Codul lui Hammurabi face referinţă la extracţiile dentare şi stabileşte o legătură cu pedeapsa. Examinările rămăşiţelor câtorva egipteni antici şi greco-romani antici arată încercări timpurii ale protezelor şi ale chirurgiei dentare.

Ştiinţa stomatologiei moderne s-a dezvoltat între anii 1650 şi 1800. Chirurgul francez Pierre Fauchard a devenit cunoscut ca ''părintele stomatologiei moderne''. În ciuda limitărilor instrumentelor chirurgicale primitive în timpul secolelor XVII-XVIII, Fauchard era un chirurg foarte priceput care a realizat improvizaţii remarcabile de instrumente dentare, de multe ori adaptând unelte de la ceasornicari, bijutieri şi chiar frizeri, pe care considera că le putea folosi în stomatologie. A introdus plombele ca formă de tratament pentru carii, a afirmat că acizi derivaţi din zahăr precum acidul tartric erau responsabili pentru putrezirea dinţilor şi a sugerat că tumorile ce înconjoară dinţii, din gingii, pot apărea în ultimele stadii ale cariei.

Fauchard a fost pionierul protezelor dentare şi a descoperit mai multe metode pentru a înlocui dinţii căzuţi. A sugerat că înlocuitorii pot fi realizaţi din fildeş sau os. Tot el a introdus şi aparatul dentar şi a descoperit că poziţia dinţilor poate fi corectată după forma sârmei.AGERPRES/(Documentare, editor: Marina Bădulescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.