COD GALBEN: 20-05-2025 Intre 06:50 si 10:00 se va semnala Intensificări ale vântului cu viteze la rafală de 70…90 km/h și pe arii restrânse de peste 100 km/h. in Zona de munte a județului Gorj , respectiv zona de munte a localităților, Zona de munte a județului Vâlcea , respectiv zona de munte a localităților;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Dan Spătaru, unul dintre cei mai iubiţi cântăreţi români ai tuturor timpurilor, s-a născut la 2 octombrie 1939, în localitatea Aliman, judeţul Constanţa, într-o familie de învăţători. Şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa la Aliman, în Ion Corvin şi la Medgidia, alături de sora mai mare Puica (Maria Nicola) şi a bunicilor.
Caii erau pasiunea lui de copil, mai târziu a apărut o altă pasiune, mult mai puternică, fotbalul. Când avea 12 ani, mama sa a murit, iar cei doi copii s-au mutat la Medgidia la o mătuşă, pentru a îndeplini dorinţa mamei "copiii mei să înveţe carte". Aici a făcut liceul şi a început cariera de fotbalist. A jucat la "Progresul", apoi la "Ştiinţa Bucureşti".
Când era în anul III la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a trebuit să se lase de fotbal, avea hernie de disc. S-a dedicat şcolii şi muzicii. Dan Spătaru era student când a început să cânte la "Casa Studenţilor", în anul 1962. A început cu muzică italiană, care era la modă. Dragostea pentru muzică a moştenit-o din familie, tatăl său cântând la vioară.
Camelia Dăscălescu a fost aceea care l-a remarcat. L-a ascultat odată la "Mon Jardin" şi a făcut cu el lecţii. Primele piese interpretate de Dan Spătaru au fost ale Cameliei Dăscălescu. Odată, la o terasă, l-a întâlnit Temistocle Popa, care i-a scris aproape toate şlagărele. Primul mare succes l-a avut cu "Măicuţa mea", de Temistocle Popa.
La televiziune a debutat într-un spectacol înregistrat la Casa de cultură a studenţilor, alături de Petre Geambaşu. Melodiile ''Amintiri, amintiri'' de Camelia Dăscălescu şi ''Amor, mon amour, my love'' devin şlagăre, atrăgându-i o largă simpatie din partea publicului. În 1965 devine celebru, înregistrând la Radio melodia ''Nu-ţi fie teamă de-un sărut'' de Camelia Dăscălescu.
Timp de doi ani, din 1965 şi până în 1967, a lucrat ca metodist la Casa de cultură a studenţilor ''Grigore Preoteasa'' din Bucureşti, apoi a activat în cadrul Teatrului ''Fantasio'' din Constanţa, în perioada 1972-1978. Aici o cunoaşte, în anul 1972, pe viitoarea soţie, Sida. S-au căsătorit în 1974 şi au avut o fiică, Dana.
În 1969 obţinea prima recunoaştere a talentului său: Premiul de interpretare la Festivalul de muzică uşoară de la Mamaia, cu melodiile ''Cu cine semeni dumneata'' şi ''Ţărăncuţă, ţărăncuţă''. Dintre şlagărele care l-au făcut celebru mai amintim: ''Ale tale'', ''În rândul patru'', ''Trecea fanfara militară'', ''Nu-ţi şade bine când plângi'', ''O sută de stele'', ''Ai trecut iar pe strada mea'', ''Scara de mătase'', ''Nu m-am gândit la despărţire'', ''Drumurile noastre''.
Dan Spătaru a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: 16 minute şi 19 secunde: ''Prin 1967 am fost la un festival internaţional în Cuba, la Varadero, unde sunt trecut în Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute şi 19 secunde!'', declara artistul într-un interviu.
A murit la 8 septembrie 2004, în urma unui atac de cord, la nici 65 de ani. În memoria artistului, anual este organizat, la Medgidia, festivalul care îi poartă numele.AGERPRES/(Documentare, editor: Marina Bădulescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.