COD GALBEN: 17-05-2025 ora 10 Intre 17 mai, ora 10 – 17 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Opinca este un tip tradiţional de încălţăminte din vestimentaţia românească din cele mai vechi timpuri. Opincile ţărăneşti erau făcute dintr-o bucată dreptunghiulară de piele sau de cauciuc, strânsă pe laba piciorului cu ajutorul nojiţelor.
Arheologii au găsit urme de opinci datând din anul 2500 î.Hr, pe care le purtau geto-dacii, chiar şi cei configuraţi pe Columna lui Traian. Vestigiile arheologice denotă că populaţia locală vâna şi animale sălbatice: vulpi, cerbi, bursuci, ale căror piei erau prelucrate. Cei mai bogaţi purtau opinci din piele de vânat, cei mai săraci purtau opinci din piele de vită sau porc.
În trecut opincile se făceau manual din piele prelucrată în condiţii casnice. Bucata de piele trebuie să fie mai mare decât talpa, are pe margine găuri prin care trece o cureluşă (nojiţă) de piele ce adună această bucată de piele în jurul piciorului, dându-i formă de încălţăminte. Încreţiturile de la opinci formau un vârf ascuţit. Opincile se încălţau peste ciorapi de lână sau obiele albe. În prezent ele sunt des folosite de unele ansambluri folclorice şi de artiştii care cântă folclor şi ţin la costumul popular tradiţional.
Răspândirea atât de largă printre români a opincii a făcut ca acest tip de încălţăminte să fie confecţionat şi în zilele noastre, intrând şi în atenţia designerilor, care le aplică diferite ornamente - pietre, şireturi multicolore. AGERPRES/(Documentare, editor: Marina Bădulescu)
.

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.