COD PORTOCALIU: 25-05-2025 ora 10 Intre 25 mai, ora 20 – 27 mai, ora 10 Fenomene vizate: se va semnala cantități însemnate de apă

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În cadrul acestei rubrici vă prezentăm reţete culinare vechi, preluate din diferite ''tratate'' de specialitate, precizând, de fiecare dată, sursa.
Meniul de săptămâna aceasta cuprinde ''Salată de boeuf'' şi ''Cremă de căpşuni'', ambele reţete publicate în ''Bufet rece şi cofetărie'' (1936) de Lucreţia Dr. Opreanu, prof. de gospodărie la Liceul ''Regina Maria'' Cluj, licenţiată în ştiinţe.

Salată de boeuf
Cantităţi: o jumătate de kg carne de viţel sugaciu, 4 cartofi, 3 morcovi, 3 pătrunjei, 3 castraveţi acri din oţet, 2 ouă răscoapte, o jumătate kg de mazăre verde, boabe, sare. Pentru maioneză: 3 gălbenuşe de ou fierte, 3 gălbenuşe crude, 4 dcl. untdelemn, sucul dela o lămâie, sare. Cine doreşte adaugă şi 2 linguriţe de muştar.
Carnea împreună cu morcovii şi pătrunjeii curăţiţi de coajă se pun să fiarbă în apă clocotită cu sare. Mazărea boabe se fierbe separat. Cartofii tot separat, însă în coaja lor.
Când totul s'a fiert, carnea şi zarzavatul, apoi cartofii curăţiţi de coajă se taie în bucăţi pătrate, asemenea şi cele două ouă răscoapte împreună cu castraveţii acri. Se pun toate într'un castron de porţelan şi se adaugă sarea necesară.
Se prepară maioneza, se amestecă cu cele de mai sus, se pune pe farfurie, se dă forma dorită, se îmbracă din nou cu maioneză, se garniseşte după plac, cu sfeclă, ouă răscoapte, măsline, mazăre, felii de lămâie, aspici, ardei verzi, salată verde etc.

Cremă de căpşuni
Cantităţi: 2 dcl. lapte, 4 gălbenuşe, 5 albuşe bătute spumă tare, o jumătate litru smântână pentru frişcă, 5 linguri de zahăr praf, 2 linguri lichior de zmeură, fragi sau cireşe, 15-20 căpşuni mari păstrate 2-3 ore în cognac, miezul de la o jumătate de baton de vanilie.
Gălbenuşele de ou cu două linguri de zahăr praf şi cu laptele, puse în căzănel, iar acesta dat deasupra unei oale cu aburi, se bat bine cu telul pânăcând s'au îngroşat. Se ia de pe foc şi se răceşte.
Se adaugă albuşele de ou bătute spumă tare şi amestecate cu restul de 3 linguri de zahăr praf, vanilia şi smântâna bătută frişcă.
După ce toate au fost amestecate, se toarnă în formă udată cu apă. Între cremă se pun căpşunile şi se dă la gheaţă 3-4 ore. AGERPRES/(Documentare-Irina Andreea Cristea; editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.