La 14 iunie se sărbătoreşte la nivel mondial Ziua Internaţională a Donatorului de Sânge (World Blood Donor Day), prilej pentru a creşte gradul de conştientizare asupra necesităţii condiţiilor de siguranţă în donarea de sânge şi a mulţumi donatorilor voluntari de sânge pentru gestul lor de a salva vieţi fără a aştepta o recompensă în schimb.
Tema pentru 2014 este "asigurarea de sânge pentru salvarea mamelor", iar sloganul campaniei din acest an este "Dă sânge pentru cele care dau viaţă". În fiecare zi, aproximativ 800 de femei mor din cauza sarcinii sau a complicaţiilor legate de naştere. Sângerarea severă în timpul naşterii şi după naştere este o cauză majoră de mortalitate, morbiditate şi dizabilitate pe termen lung. Scopul campaniei este de a creşte gradul de conştientizare cu privire la asigurarea accesului în timp util la sânge şi în condiţii de siguranţă pentru a preveni decesele materne.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) încurajează toate ţările şi partenerii naţionali şi internaţionali, care lucrează în domeniul transfuziilor de sânge şi în cel al sănătăţii materne, să dezvolte un plan de activitate care să asigure condiţii de siguranţă pentru produsele din sânge. Acestea pot fi asigurate numai prin donaţii regulate de sânge de la donatori voluntari neplătiţi. Aceştia reprezintă cel mai sigur grup de donatori, prevalenţa de infecţii bloodborne este cea mai scăzută în rândul acestui grup. Obiectivul OMS are în vedere ca, până în 2020, toate ţările să poată realiza aprovizionarea cu sânge de la donatori voluntari neplătiţi.
Milioane de oameni donează sânge la nivel mondial, cu toate acestea nevoia de sânge nu este acoperită. Numărul anual al donatorilor de sânge a ajuns la 92 de milioane. Scopul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii este ca, până în 2020, toate ţările să se poată aproviziona cu sânge de la donatori voluntari neplătiţi. În prezent, în doar 62 ţări, sângele necesar este acoperit aproape 100% din donaţiile voluntare de sânge şi neplătite, în timp ce 40 de ţări sunt încă dependente de donatori de familie şi donatori plătiţi.
Cu acest prilej, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi de Semilună Roşie, Societatea Internaţională de Transfuzie Sangvină şi Federaţia Internaţională a Organizaţiilor Donatorilor de Sânge cooperează pentru a organiza în numeroase ţări manifestări pentru promovarea accesului la transfuzii sigure şi campanii pentru donarea benevolă.
Această zi a fost desemnată, în 2005, de către Adunarea Mondială a Sănătăţii, forul suprem al OMS, pentru a fi sărbătorită anual şi marchează aprecierea şi recunoştinţa faţă de donatorii voluntari de sânge. Se desfăşoară campanii şi programe de recoltare a sângelui pentru a creşte numărului celor care donează în mod regulat sânge, pentru o perioadă îndelungată. La evenimentele organizate participă şi numeroase personalităţi din diverse domenii de activitate, pentru a veni în sprijinul acestor iniţiative. În unele ţări, în această zi, sunt iniţiate proiecte ce includ planuri naţionale privind reforma serviciilor de transfuzia sângelui, îmbunătăţirea legislaţiei privind donatorii de sânge şi alte aspecte privind transfuzia de sânge. AGERPRES/(Documentare-Daniela Dumitrescu,editor: Marina Bădulescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.