COD GALBEN: 05-05-2025 ora 10 Intre 5 mai, ora 12 – 5 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD PORTOCALIU: 05-05-2025 ora 15 Intre 15:55 si 17:00 se va semnala Grindină de medii și posibil mari dimensiuni, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului in Județul Bacău, Județul Vrancea; COD GALBEN: 05-05-2025 ora 15 Intre 15:40 si 16:40 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină. in Județul Gorj, Județul Vâlcea; COD GALBEN: 05-05-2025 ora 15 Intre 15:25 si 16:30 se va semnala Grindină de mici și posibil medii dimensiuni, averse torențiale din care se pot înregistra cantăți de15 -20 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului in Județul Constanta;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Casa Universitarilor, fostă Librecht - Filipescu reprezintă unul dintre puţinele monumente de factură romantică păstrate în Bucureşti şi se află pe Strada Dionisie Lupu nr. 46.
Clădirea, monument istoric, a fost ridicată după planurile arhitectului dalmat Luigi Lipizer, în jurul anului 1860, pentru directorul Poştelor din vremea lui Alexandru Ioan Cuza, bancherul Cezar Librecht. După abdicarea domnitorului Al. I. Cuza, în anul 1866, Librecht a părăsit ţara, locuinţa fiind cumpărată, la licitaţie, de G. C. Filipescu, mareşal al Palatului.
Arhitectura construcţiei reuneşte elemente de factură romantică şi neogotice, reliefate îndeosebi, prin coronamentul alcătuit dintr-o suită de creneluri, cât şi prin firidele înscrise cu migală în partea superioară a faţadelor, ca o dantelărie în piatră, care îi conferă clădirii un aer măreţ.
Imobilul, compus din subsol şi parter, cuprinde numeroase încăperi înalte, iar holul de intrare face legătura cu fiecare salon în parte. Coloanele impozante imprimă un aer somptuos, iar legătura acestora cu restul încăperii se face prin capiteluri, zidărie policromă şi o varietate de texturi. Geamurile încăperilor sunt realizate din cristal de Boemia.
În anul 1947, Casa Universitarilor a fost dată spre folosinţă cadrelor didactice pentru care au fost amenajate săli de lectură, de conferinţe, cinema şi restaurant. Astfel, la parterul imobilului fiecare spaţiu poartă o denumire sugestivă: Sala de lectură, Sala de şah, Sala de marmură etc
Acoperişul, iregularităţile, ferestrele, matricea interiorului, împărţirea pe zone de interes, fiecare reprezintă o frază a mesajului estetic transmis.
Casa Universitarilor dispune de o curte generoasă, cu un parc ce o protejează de ritmul alert al străzii şi o fântână deosebită, un exemplu a ceea ce însemna luxul şi strălucirea unui trai interbelic.
Începând cu anul 2007, Casa Universitarilor se află în proprietatea Universităţii din Bucureşti.
În prezent dispune de o sală de concerte cu o capacitate de 120-150 locuri şi de alte şase săli cu o capacitate de 20 - 40 de locuri. Săptămânal găzduieşte evenimente culturale, reuniuni ştiinţifice, conferinţe de presă, organizate de Universitatea din Bucureşti sau de partenerii acesteia. AGERPRES (Documentare - Cerasela Bădiţă, editor: Horia Plugaru)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.