COD PORTOCALIU: 24-05-2025 ora 10 Intre 24 mai, ora 15 – 25 mai, ora 10 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități însemnate de apă

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Europei, rămasă în istorie şi sub numele de "Ziua Schuman". La 9 mai 1950 ministrul francez de externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.
Robert Schuman a fost în două rânduri preşedinte al Consiliului de Miniştri al Franţei şi a exercitat şi funcţia de preşedinte al Parlamentului European, între 1958-1960.
El a făcut primul pas spre crearea a ceea ce este astăzi Uniunea Europeană (UE). La doar cinci ani după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, a propus crearea unei instituţii europene care să centralizeze şi să gestioneze producţia de cărbune şi oţel, în urma căreia la 1 ianuarie 1952 a luat fiinţă Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO). La 25 martie 1957, prin semnarea Tratatului de la Roma, a luat naştere Comunitatea Economică Europeană, devenită Uniunea Europeană în urma intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht, la 1 noiembrie 1993. Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite.
Decizia serbării anuale a Zilei Europei, la această dată, a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.
În fiecare an delegaţiile UE organizează, în cooperare cu ambasadele statelor membre din ţările-gazdă, activităţi pe tema Europa în lume - conferinţe, concursuri, festivaluri de film şi alte evenimente, pentru toate vârstele. Acţiunile dedicate sărbătoririi acestei zile continuă pe tot parcursul lunii mai.
Există o tradiţie ca în această zi instituţiile UE să îşi deschidă porţile pentru public.
Parlamentul European şi-a deschis porţile pentru public în sediul de la Strasbourg la 4 mai iar la 17 mai urmează să fie deschise în sediul de la Bruxelles. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene de la Luxemburg poate fi vizitată pe 10 mai.
În fiecare an, mii de oameni participă la vizite, dezbateri, concerte şi alte evenimente, pentru a sărbători Ziua Europei şi pentru a afla mai multe despre UE.
În România sunt organizate în Bucureşti şi în alte oraşe ale ţării: concerte, expoziţii de artă şi fotografie.
Un eveniment inedit se va desfăşura la metroul din Bucureşti. Cele 28 de staţii de metrou vor purta numele statelor membre ale Uniunii Europene în intervalul orar 16,00-19,00. Călătorii vor fi întâmpinaţi în staţiile de metrou cu momente artistice de muzică şi dans, vor putea vizita expoziţii şi vor avea ocazia să participe la degustări de vinuri şi alte specialităţi. Pe tot parcursul lunii mai, un metrou cu simbolurile europene va circula pe magistralele din Bucureşti. În acelaşi timp, Ministerul Afacerilor Externe organizează o serie de evenimente dedicate informării asupra diversităţii şi unităţii Uniunii Europene. Astfel, bucureştenii se vor putea informa asupra produselor tradiţionale româneşti şi agricultura bio, pentru viitorul Uniunii Europene - la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, asupra alegerilor pentru Parlamentul European - Calea Victoriei nr. 88 - Esplanada din faţa Bibliotecii Centrale Universitare, vor putea vizita expoziţiile 'Drumul României spre UE' şi 'Carol I- fondator al Bibliotecii Centrale Universitare' - sediile Centrului Infoeuropa din cadrul MAE şi Bibliotecii Centrale Universitare, precum şi standul României din staţia de metrou Iancului.
Un alt eveniment cu tradiţie în România este Festivalului Filmului European aflat la cea de-a XVIII-a ediţie, desfăşurat în perioada 9-18 mai. Vor fi prezentate peste 40 de filme (drame, comedii, filme biografice, documentare şi de animaţie) din 25 de ţări. Evenimentul, desfăşurat la Bucureşti şi Târgu Mureş, este organizat de Institutul Cultural Român (ICR) împreună cu Reprezentanţa Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene.
La sediul ICR are loc deschiderea oficială a celei de a III-a ediţii a Festivalului European de Fotografie, organizat în colaborare cu Asociaţi "Euro Foto Art".
Duminică, 11 mai 2014, între orele 10.30 - 18.30, în Parcul Cişmigiu, bucureştenii sunt invitaţi la prima ediţie a evenimentului 'Piaţa Statelor Membre' în cadrul căreia vor putea să descopere şi să se informeze asupra diversităţii pe care o aduce, fiecare stat membru în parte, la patrimoniul european. Se vor putea vizita standurile organizate de ambasadele/oficiile consulare onorifice de la Bucureşti ale următoarelor state membre UE - Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, precum şi prezentările oferite de Biroul de Informare al Parlamentului European şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România. Evenimentul este realizat de Centrul Infoeuropa în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, cu colaborarea Biroului de Informare al Parlamentului European în România, Ministerul Fondurilor Europene, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene, Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.
Ziua Europei nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european ci şi o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte toţi cetăţenii Uniunii Europene. AGERPRES/ (Documentare-Daniela Dumitrescu, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.