COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 10 – 29 mai, ora 23 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 23 – 30 mai, ora 21 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată COD GALBEN: 29-05-2025 ora 10 Intre 30 mai, ora 10 – 30 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bruxelles, 16 feb /Agerpres/ - NATO a anunţat joi o consolidare a prezenţei sale navale în Marea Neagră, în cadrul strategiei sale de descurajare ca reacţie la atitudinea considerată ameninţătoare a Rusiei după declanşarea conflictului ucrainean în 2014, relatează AFP.

'Astăzi am convenit (...) să sporim prezenţa navală a NATO în Marea Neagră cu exerciţii militare şi strângere de informaţii', a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după o reuniune la Bruxelles a miniştrilor apărării din NATO.

Aceasta este una dintre consecinţele deciziilor luate la ultimul summit al NATO, la Varşovia, în iulie 2016, în vederea consolidării prezenţei militare a Alianţei pe flancul său estic.

În Marea Neagră, rotaţia navelor militare va fi 'din ce în ce mai frecventă', la fel ca exerciţiile desfăşurate în comun cu ţările din regiune, a explicat Jens Stoltenberg în cadrul unei conferinţe de presă.

Turcia, Bulgaria şi România sunt cele trei ţări NATO care au acces la Marea Neagră, la fel ca Ucraina şi Georgia, ţări partenere ale Alianţei implicate în conflicte la frontiera cu Rusia.

Această prezenţă întărită în apropierea Rusiei are scop 'defensiv' şi 'nu va duce în niciun caz la un conflict sau la o escaladare a tensiunilor', a dat asigurări şeful NATO.

'Este o parte a adaptării noastre globale la un mediu mai provocator şi mai dificil din punct de vedere al securităţii, inclusiv în regiunea Mării Negre', a mai spus el.

În plus faţă de prezenţa sa navală, NATO va efectua de asemenea misiuni de supraveghere aeriană şi va dispune de trupe desfăşurate pe teren în această regiune, a declarat Stoltenberg.

În paralel cu acţiunile NATO, Statele Unite ale Americii au desfăşurat de asemenea trupe în mai multe ţări din Europa de Est, ca parte a operaţiunii 'Atlantic Resolve' decisă de administraţia Barack Obama după anexarea Crimeii de către Rusia în 2014.

Circa 500 de militari americani au sosit marţi în sud-estul României pentru exerciţii comune cu militarii români.AGERPRES/(AS - autor: Mihaela Moise, editor: Adriana Matcovschi)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.