COD PORTOCALIU: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03 Fenomene vizate: se va semnala 28 mai, ora 10 – 29 mai, ora 03Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 28 mai, ora 10 – 28 mai, ora 23Fenomene vizate COD GALBEN: 28-05-2025 ora 10 Intre 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate se va semnala 29 mai, ora 03 – 29 mai, ora 23Fenomene vizate

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Ankara, 8 feb/Agerpres/ - Autorităţile turce au concediat aproape 4.500 de funcţionari publici în cadrul epurărilor lansate după tentativa de puci din luna iulie, potrivit unui decret-lege publicat marţi seară în Monitorul Oficial, scrie AFP.

Printre cele 4.464 de persoane care au fost date afară din funcţia publică figurează 2.585 de angajaţi ai Ministerului Educaţiei, 893 din jandarmerie, 10 de la Curtea de Casaţie, alte 10 de la Înaltul Consiliu Electoral şi 88 de la postul naţional de televiziune TRT.

Printre funcţionarii publici concediaţi se mai află 330 de cadre universitare din Consiliul pentru Învăţământul Superior, cum ar fi Ibrahim Kaboglu, unul dintre cei mai renumiţi specialişti în drept constituţional din ţară.

Aceste măsuri au fost luate în cadrul stării de urgenţă decretate după tentativa de puci de la 15 iulie. Autorităţile turce îl acuză pe Fethullah Gulen, un predicator exilat în Statele Unite, că a pus la cale lovitura de stat, fapt dezminţit de acesta.

După puciul eşuat, peste 41.000 de persoane au fost arestate în Turcia, iar alte peste 100.000 au fost date afară sau suspendate, mai ales profesori, poliţişti şi magistraţi.

Pe de altă parte, zeci de media şi asociaţii au fost închise şi numeroşi jurnalişti concediaţi.

De o amploare inedită în Turcia, aceste epurări provoacă îngrijorarea partenerilor occidentali ai Ankarei şi a organizaţiilor pentru apărarea drepturilor omului care se tem că starea de urgenţă serveşte numai ca pretext pentru a reprima orice voce disidentă.

Îngrijorarea este cu atât mai serioasă cu cât Turcia se pregăteşte pentru un referendum, fără îndoială în aprilie, legat de revizuirea Constituţiei pentru a consolida semnificativ puterile Recep Tayyip Erdogan. Opoziţia denunţă un context defavorabil dezbaterii democratice, în plină stare de urgenţă.

La rândul lor, autorităţile turce afirmă că aceste măsuri excepţionale sunt necesare pentru a elimina riscurile de revoltă şi a face faţă dublei ameninţări "teroriste" din partea grupării Stat Islamic şi a Partidului Muncitorilor din Kurdistan.

Turcia se confruntă de peste un an şi jumătate cu un val de atentate fără precedent care au lovit în special Istanbulul şi capitala Ankara, făcând sute de morţi.AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.