Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Bruxelles, 1 feb /Agerpres/ - Liderii celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene se vor reuni vineri în Malta, ţara care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE, pentru a arăta solidaritate în faţa crizelor care zdruncină forul comunitar, dar mai ales faţă de noua politică a Washingtonului, în cadrul acestui prim summit după învestirea lui Donald Trump în funcţia de preşedinte al SUA, relatează miercuri AFP.

În La Valletta, europenii, afectaţi de criza migraţiei şi de Brexit, intenţionează să se concentreze în special asupra afluxului record de migranţi pe Marea Mediterană şi pregătirile pentru cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, actul fondatorul al UE.

Însă poziţiile critice ale noii administraţii Trump, care şi-a înteţit declaraţiile calificate drept "îngrijorătoare" de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, vor influenţa major acest summit informal.

Într-un mesaj formulat marţi pe un ton solemn şi incisiv, Tusk a recunoscut că schimbarea de la Washington "pune UE într-o situaţie dificilă".

În afară de incertitudinea privind viitoarele relaţii transatlantice, o Chină în plină ascensiune, politica "agresivă" a Rusiei în Ucraina, "războaiele, teroarea şi anarhia" din Orientul Mijlociu şi Africa şi rolul islamului radical sunt alte provocări care fac viitorul UE "puternic imprevizibil", îşi exprimă îngrijorarea Donald Tusk. Răspunsul UE la noile echilibre mondiale ce se creionează trebuie, în opinia lui, să fie "afirmat şi clar".

Printre "merele discordiei" ce se vor afla în agenda reuniunii din Malta figurează şi problema migranţilor, după controversatul decret american care interzice temporar intrarea în SUA pentru cetăţenii din şapte ţări majoritar musulmane şi pentru toţi refugiaţii.

"Am discutat cu mai mulţi omologi europeni şi împărtăşim aceeaşi poziţie: nu aprobăm acest decret care vizează şi cetăţeni europeni cu dublă cetăţenie", a declarat premierul luxemburghez Xavier Bettel.

Potrivit unei surse europene, acum este o bună ocazie ca, în Malta, UE să-i răspundă cel puţin implicit lui Donald Trump cu privire la tratamentul aplicat migranţilor. "Pentru a arăta că politica noastră, oricât de fermă este ea, se înscrie în principiile şi dreptul internaţional", a spus această sursă.

Subiectul rămâne unul delicat pentru UE: afluxul, aproape inexistent acum spre Grecia după acordul cu Turcia, nu slăbeşte între Africa de Nord şi Italia.

Un număr record de traversări a fost înregistrat în 2016, de peste 181.000 de persoane. De asemenea, un număr record de morţi, de peste 4.500, potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM). De fapt, Marea Mediterană a redevenit principala rută a migraţiei spre Europa.

În căutare de noi soluţii, preşedinţia malteză a Consiliului UE ar dori să găsească un acord "inspirat" din cel semnat cu Turcia în martie 2016. "Vom discuta cu ţările din Africa de Nord cum s-ar putea face aceasta. Trebuie să avem convorbiri cu Egiptul, Tunisia, Marocul şi să ajungem împreună la o soluţie. Dorim un parteneriat cu privire la migraţie", a declarat cancelarul german Angela Merkel, în timpul unei conferinţe de presă susţinute marţi în Suedia.

Însă principala problemă rămâne Libia, care este în continuare foarte instabilă politic: 90% dintre cei care încearcă să traverseze pleacă din această ţară, situaţie care necesită o "acţiune urgentă şi imediată", potrivit lui Tusk.

Pe termen scurt, UE se concentrează pe formarea pazei de coastă libiene şi pe sprijin financiar, precum şi pe lupta împotriva reţelelor criminale de traficanţi.

UE trebuie în acelaşi timp să-şi apere frontiera externă, ajutând autorităţile libiene "să ofere locuri de primire decente pe teritoriul său", a subliniat Tusk în scrisoarea de invitaţie adresată celor 28 de şefi de state şi de guvern europene, dilemă ce va trebui rezolvată printr-un "răspuns inovativ".

Britanica Theresa May îi va părăsi pe omologii săi în timpul zilei de vineri, pentru a-i lăsa să aibă o discuţie în 27 cu privire la viitorul UE şi pregătirea aniversării a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma. Această reuniune, ce va avea loc în 25 martie la Roma, va fi o potrivită ocazie pentru UE, aproape imperios necesară, de a-şi clama unitatea, încheie AFP.AGERPRES/(AS - autor: Adriana Matcovschi, editor: Tudor Martalogu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.