Modifică dimensiunea fontului:
Miercurea Ciuc, 12 sep/Agerpres/ - Ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, este prezent în prima sa vizită în Harghita, unde s-a întâlnit cu oficialităţile locale şi judeţene, afirmând că este important să viziteze diverse regiuni din România, în special unde se trăiesc minorităţi etnice.
"Este prima mea vizită, în calitate de ambasador al SUA în România, în judeţul Harghita. Am sperat să ajung mai devreme, dar mă bucur, împreună cu soţia mea, să fim astăzi aici. Eu sunt, până la urmă, ambasador în toată România, nu doar la Bucureşti şi de aceea este foarte important pentru mine să vizitez regiuni din România, în special unde trăiesc minorităţi etnice, cum ar fi Harghita şi Covasna, unde voi petrece un timp aici", a declarat ambasadorul Hans Klemm, după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba şi cu primarul municipiului Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman.
Acesta a arătat faptul că le-a explicat celor doi interlocutori care sunt priorităţile sale ca ambasador, cum ar fi promovarea securităţii celor două ţări, prosperitatea, democraţia, o guvernare puternică şi liberă, dar şi respectarea minorităţilor.
'Fiind prima mea vizită în Harghita, este o oportunitate pentru mine să învăţ despre judeţ, dar şi despre provocările pe care le întâmpinaţi aici, în Harghita. În plus, este o oportunitate să le explic preşedintelui şi primarului priorităţile mele ca ambasador în Romania. Acestea sunt să promovăm securitatea ţărilor noastre, să promovăm democraţia şi o guvernare puternică şi liberă şi, în special în această zonă, un lucru foarte important pentru ambasada mea şi pentru Statele Unite este respectarea minorităţilor (...) şi promovarea prosperităţii", a spus ambasadorul Hans Klemm.
El s-a arătat dezamăgit că nu există companii americane care investesc în judeţul Harghita şi a spus că, la întoarcere din această vizită, le va împărtăşi impresiile sale şi şi-a exprimat speranţa că va reveni în "această parte de ţară, care este incredibil de frumoasă".
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat presei că, în cadrul întâlnirii cu ambasadorul SUA, a prezentat opinia legată de regionalizare şi a vorbit despre restituirea bunurilor bisericeşti, despre faptul că elevii maghiari nu reuşesc să promoveze examenul de bacalaureat "pentru că nu primim o posibilitate de a învăţa ca o limbă nematernă limba română".
De asemenea, Borboly Csaba a vorbit de situaţia economică a judeţului, despre oportunităţi de investiţii din partea SUA, dar şi despre problema procentajului etnic în administraţie.
După întâlnirea cu Borboly Csaba şi Raduly Robert, ambasadorul SUA la Bucureşti a avut o discuţie şi cu prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că a avut o discuţie interesantă cu Hans Klemm şi consideră că este o onoare că acesta se află în Harghita pentru a face o radiografie a situaţiei de aici.
"Este o onoare ca Excelenţa Sa să fie prezent într-o vizită oficială în judeţ şi să facă o radiografie corectă a situaţiei de aici, fie că ne referim la situaţia socială, economică, sau alte aspecte. Am avut o discuţie extrem de interesantă astăzi, despre relaţia dintre cele două state, România şi SUA, despre parteneriatul strategic şi, aşa cum afirma şi domnul ambasador, acesta este mai puternic ca oricând", a spus prefectul Adrian Jean Andrei.
Ambasadorul SUA la Bucureşti a vizitat apoi Biblioteca Judeţeană din Miercurea Ciuc unde a făcut o donaţie de carte, după care a mers la Odorheiu Secuiesc, urmând ca marţi să fie prezent în judeţul Covasna. AGERPRES/(A,AS - autor: Gina Ştefan, editor: Irina Poenaru)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.