Tokyo, 21 iun /Agerpres/ - Armata Japoniei este în alertă pentru o posibilă lansare a unei rachete balistice de către Coreea de Nord, a declarat marţi o sursă guvernamentală, media relatând că Marina japoneză şi sistemul de baterii anti-rachetă Patriot au primit ordin să doboare orice proiectil care s-ar îndrepta înspre teritoriul ţării, relatează Reuters.
Coreea de Nord pare să fi mutat o rachetă cu rază medie de acţiune pe coasta sa de est, însă nu există semnale privind o lansare iminentă, a relatat agenţia sud-coreeană de ştiri Yonhap, citând o sursă guvernamentală neprecizată.
Un oficial al Ministerului Apărării sud-coreean a spus că nu poate confirma informaţiile transmise de Yonhap, dar că armata urmăreşte îndeaproape activităţile Coreii de Nord privind rachetele.
Tensiunile în regiune s-au amplificat după ce Coreea de Nord a desfăşurat în ianuarie cel de-al patrulea său test nuclear, urmat de lansarea unui satelit şi de testarea a diferite rachete, una chiar în luna mai.
Japonia şi-a pus forţele anti-balistice în alertă de mai multe ori în acest an după ce a detectat semnale ale unor posibile lansări de rachete.
Sursa din cadrul guvernului japonez a spus că există semnale că Phenianului s-ar pregăti pentru lansarea unei rachete cu rază medie Musudan, acelaşi tip de rachetă pe care a încercat să o lanseze în mai, când armata a fost plasată în stare de alertă.
Lansarea din mai, care a avut loc la o zi după ce Japonia şi-a pus armata în alertă, a eşuat. Coreea de Nord a încercat fără succes să testeze racheta Musudan de trei ori în aprilie, potrivit unor oficiali americani şi sud-coreeni.
Coreea de Nord a eşuat în toate cele patru încercări ale sale de a lansa racheta Musudan, care teoretic are o rază de acţiune care poate cuprinde orice parte din Japonia şi teritoriul american Guam.
Phenianul ar avea până la 30 de rachete Musudan, conform presei sud-coreene. Potrivit unor oficiali, primele au fost desfăşurate în jurul anului 2007, însă Coreea de Nord nu a încercat să le testeze decât începând cu acest an.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în martie sancţiuni mai dure împotriva Coreii de Nord din cauza dezvoltării programului său de arme nucleare. AGERPRES/(AS - autor: Ionuţ Mareş, editor: Gabriela Ionescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.