COD GALBEN: 17-05-2025 ora 10 Intre 17 mai, ora 10 – 17 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Cairo, 12 apr /Agerpres/- Decizia Egiptului de a retroceda Arabiei Saudite două mici insule din largul peninsulei Sinai a provocat proteste pe reţelele de socializare egiptene şi în presa din Egipt, relatează marţi AFP.

Neaşteptata hotărâre a regimului de la Cairo priveşte insulele nelocuite Tiran şi Sanafir şi a fost anunţată sâmbătă în timpul vizitei istorice efectuate în Egipt de regele Salman al Arabiei Saudite, când suveranul saudit a promis gazdelor sale investiţii faraonice.

Trei zile mai târziu, comentatorii posturilor de televiziune, controlate de regimul preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi, continuă să îşi manifeste mânia faţă de gestul acestuia, reacţii similare fiind înregistrate şi pe reţelele de socializare.

Internauţii acuză guvernul că a cedat aceste două insule din Marea Roşie pentru a primi în schimb susţinerea autorităţilor de la Riad. 'Noi nu avem probleme cu cel care cumpără, el îşi cunoaşte interesul, noi avem probleme cu cel care vinde', a scris pe Twitter celebrul umorist egiptean Bassem Youssef, sugerând ironic puterii de la Cairo să vândă şi piramidele, care ar valora mai mult, eventual să ofere cumpărătorului şi două statui drept cadou.

Reacţionând în faţa criticilor, guvernul egiptean susţine că aceste insule ar aparţine de fapt saudiţilor şi ar fi situate în apele teritoriale saudite, iar Arabia Saudită 'a cerut Egiptului în anul 1950 să asigure protecţia lor'.

Pentru egipteni, insulele Tiran şi Sanafir au o importanţă mai degrabă simbolică legată de cele patru războaie pe care ţara lor le-a purtat cu Israelul. Situate strategic la intrarea în golful Aqaba, ele permit controlul accesului în portul israelian Eilat prin strâmtoarea Tiran.

Închiderea acestei strâmtori de către fostul preşedinte egiptean Gamal Abdel Nasser a precipitat declanşarea războiului israeliano-arab din anul 1967, când Israelul a ocupat peninsula Sinai precum şi cele două insule strategice. Acordul de pace semnat la Camp David în anul 1979 a permis Egiptului să-şi recupereze teritoriile, cu condiţia să nu disloce trupe acolo.

Arabia Saudită s-a angajat acum să respecte toate acordurile care privesc cele două insule, dar transferul lor, menţionat în acordul privind delimitarea frontierelor maritime semnat cu ocazia vizitei regelui Salman, trebuie aprobat şi de parlamentul egiptean.

Guvernul de la Cairo mai argumentează că fostul preşedinte Hosni Moubarak a semnat în anul 1990 un decret ce prevede retrocedarea celor două insule şi a informat atunci şi ONU.

Însă un profesor egiptean de ştiinţe politice remarcă faptul că atât Moubarak, cât şi al-Sissi au păstrat secrete negocierile pentru retrocedarea insulelor, iar dobândirea lor de către Arabia Saudită răspunde aspiraţiilor acesteia de a deveni prima putere a Orientului Mijlociu. AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Vicenţiu Purcărea)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.