Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Amsterdam, 6 apr /Agerpres/ - Alegătorii olandezi urmează să decidă miercuri dacă resping acordul de asociere între Uniunea Europeană şi Ucraina, în cursul unui referendum consultativ devenit vot simbolic asupra legitimităţii Bruxelles-ului, comentează AFP.

Birourile de vot - instalate în şcoli, gări şi magazine - vor fi deschise în toată ţara între orele 07:30 (05:30 GMT) şi 21:00 (19:00 GMT).

Sondajele prevăd o victorie lejeră pentru 'Nu' în ajunul votului asupra acestui acord care urmăreşte să întărească dialogul politic, precum şi schimburile economice şi comerciale între UE şi Ucraina.

'Ideile sunt foarte divizate şi în acelaşi timp există un grup mare care nu şi-a format opinia', afirmă institutul de sondaje Ipsos. Dacă 37 % dintre persoanele intervievate se declară pentru 'Nu', 33 % intenţionau să voteze 'Da', restul fiind nedecişi.

Votul este urmărit cu nelinişte în Ucraina, unde refuzul fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici în 2013 de a semna acest acord a provocat revolta proeuropeană din Piaţa Independenţei (Maidan) şi căderea guvernului său.

Pentru Kiev, care şi-a trimis miniştri să desfăşoare campanie în Olanda, acest acord reprezintă o 'nouă eră', în timp ce Moscova îl consideră o imixtiune a europenilor în sfera sa de influenţă.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a declarat încrezător în alegerea olandezilor în favoarea unui acord, dar a avertizat împotriva luării ţării sale ca ostatic 'printr-o discuţie internă în Olanda asupra viitorului Uniunii Europene'.

'Pentru noi, Ucraina nu face nicio diferenţă', admiseseră săptămâna trecută asociaţiile euroscepticilor care au strâns 300.000 de semnături pentru a invita la organizarea acestui vot, pe baza unei noi legi care autorizează olandezii să se exprime asupra deciziilor legislative.

'Un referendum asupra unei ieşiri din Europa nu este încă posibil şi de aceea noi profităm de toate oportunităţile pentru a plasa relaţia UE-Olanda sub tensiune', declarase preşedintele comitetului care a strâns semnăturile, Arjan van Dixhoorn, cotidianului NRC.Next.

Acest acord nu este decât un exemplu în plus al unui Bruxelles birocratic şi tehnocrat care a pierdut contactul cu cetăţenii săi, asigură grupul.

Olanda este ultima ţară din UE care nu a ratificat acordul, deşi acesta fusese aprobat de Parlament.

Votul, care nu va fi validat decât printr-o participare de peste 30 %, nu este constrângător, guvernul olandez declarând că aşteaptă rezultate înainte de a decide calea pe care o va urma.AGERPRES/(AS - editor: Lilia Traci)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.