Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Paris, 30 mar /Agerpres/ - O operaţiune coordonată de Interpol şi Europol în 57 de ţări a condus la confiscarea a 10.000 de tone de alimente alterate sau contrafăcute, printre care măsline badijonate cu sulfat de cupru şi carne de maimuţă, relatează AFP.

Această operaţiune, intitulată "Opson V", constituie un record sub aspectul cantităţii confiscate, a anunţat miercuri Interpol într-un comunicat. Anul trecut, "Opson IV" a contribuit la confiscarea a 2.500 de tone de alimente contrafăcute.

Au avut loc mai multe arestări, iar anchetele continuă, potrivit Interpol, care nu precizează numărul acestora.

Aproape nouă tone de zahăr contaminat cu îngrăşăminte au fost confiscate la Khartoum (Sudan). În Italia, poliţia a confiscat 85 de tone de măsline "vopsite" cu o soluţie de sulfat de cupru pentru un aspect mai plăcut, relatează Interpol, al cărui sediu se află la Lyon (Franţa).

În Thailanda, poliţia a putut merge pe filieră cu ocazia arestării unei persoane care transporta patru tone de carne importate ilegal din India. Anchetatorii au putut apoi distruge peste 30 de tone de carne de vită şi de bivol improprie pentru consum şi care era destinată vânzării în supermarketuri.

Vameşii de la aeroportul Zaventem din Belgia au descoperit mai multe kilograme de carne de maimuţă, iar în Franţa au fost confiscate mai multe kilograme de lăcuste şi omizi.

Conform site-ului www.interpol.int, în Ungaria, Italia, Lituania şi România, autorităţile vamale şi de poliţie au descoperit ciocolată, dulciuri şi vin spumant nealcoolic pentru copii, contrafăcute, destinate exportului în Africa de Vest.

Etichetarea falsă s-a dovedit din nou destul de răspândită pentru toate tipurile de produse alimentare din întreaga lume. În Australia, de exemplu, un lot de arahide a fost reambalat şi reetichetat ca nuci de pin, reprezentând o ameninţare semnificativă pentru cei alergici. Au fost, de asemenea, descoperite 450 de kilograme de miere falsificată.

Lansate în 2011, operaţiunile "Opson" au evoluat până ce au implicat în mod progresiv circa 60 de ţări din lumea întreagă.

"Alimentele şi băuturile alterate şi de proastă calitate sunt o ameninţare reală pentru sănătate şi securitate", a comentat Michael Ellis, şef al unităţii dedicate luptei împotriva traficului cu bunuri ilicite în cadrul Interpol, citat în comunicat.AGERPRES/(AS - autor: Pepa Siţa, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.