COD GALBEN: 06-05-2025 ora 10 Intre 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate se va semnala 6 mai, ora 12 – 7 mai, ora 03Fenomene vizate COD GALBEN: 06-05-2025 ora 18 Intre 18:00 si 19:00 se va semnala local averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului/ vijelie, grindină. in Județul Covasna, Zona depresionară a județului Harghita, respectiv zona localităților, Județul Harghita, Zona de munte a județului Harghita, respectiv zona de munte a localităților; COD GALBEN: 06-05-2025 ora 17 Intre 17:05 si 18:30 se va semnala Averse torențiale care vor acumula 15...25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelie, grindină. in Zona de munte a județului Caraş-Severin, respectiv zona de munte a localităților, Județul Caraş-Severin;

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Moscova, 31 dec /Agerpres/ - Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a promulgat o variantă modificată a legii privind atribuţiile şi drepturile FSB, care extinde prerogativele angajaţilor Serviciului Federal de Securitate, permiţându-le să deschidă focul asupra persoanelor civile în cazuri extreme, o lege denunţată de apărătorii drepturilor omului, relatează joi agenţia de presă Unian.

Documentul a fost publicat miercuri pe portalul de informaţii juridice al guvernului rus, conform publicaţiei ruse Vedomosti.ru.

Înaintea de utilizarea forţei, angajaţii FSB sunt obligaţi să-şi decline identitatea şi intenţiile pentru a le da cetăţenilor posibilitatea să se conformeze dispoziţiilor. Însă, potrivit documentului promulgat, angajaţii serviciilor speciale pot să nu recurgă la acest avertisment dacă o întârziere în acţiune ar constitui un pericol direct pentru viaţa cetăţenilor sau a angajaţilor FSB.

Astfel, personalul FSB obţine permisiunea de a deschide focul asupra mulţimilor, inclusiv asupra copiilor şi femeilor, în cazul în care constată existenţa unei ameninţări teroriste, intervine pentru o eliberare de ostatici sau ripostează împotriva unui atac armat asupra unor obiective importante şi potenţial sensibile, precum clădiri, imobile sau facilităţi aparţinând puterii de stat.

În plus, prevederile acestei legi permit angajaţilor FSB să pătrundă în locuinţe pentru a "asigura securitatea publică în timpul unor tulburări în masă şi în situaţii de urgenţă", iar angajaţii serviciilor speciale vor fi absolviţi de orice responsabilitate în astfel de cazuri.

Mai mult, în virtutea acestei legi, FSB poate lua amprentele persoanelor "suspecte" la trecerea frontierei.

"Subliniez că măsura se aplică numai în aceste trei cazuri - rezistenţă armată, atac armat sau de grup care ameninţă viaţa şi sănătatea cetăţenilor şi a angajaţilor FSB sau un act de terorism - şi nu va afecta alte evenimente publice şi întruniri, în cazul în care nu există astfel de ameninţări. Cele mai multe dintre modificări sunt similare prevederilor care există în Legea poliţiei", a declarat pentru bisăptămânalul de opoziţie Novaia Gazeta generalul în rezervă Ernest Valeev, vicepreşedintele Comitetului pentru securitate din Duma de Stat.

Valeev, parlamentar din partea Rusiei Unite - partidul de guvernământ în Rusia - susţine că toate amendamentele votate de Dumă au fost adoptate nu pentru a limita libertatea cetăţenilor, ci pentru a asigura protecţia drepturilor fiecărei persoane.

La rândul sau, deputatul Dmitri Gudkov, care a votat împotriva respectivului proiect de lege, a declarat că legea modificată privind atribuţiile FSB este similară celei vizând utilizarea forţei şi a armelor împotriva deţinuţilor. În luna octombrie, deputaţii au permis - într-o primă lectură - angajaţilor penitenciarelor, lagărelor şi centrelor de arest preventiv, să folosească mijloace specifice împotriva deţinuţilor pentru încălcarea regimului de detenţie, insubordonare sau în caz de suspiciuni că aceştia ar dori să evadeze.

"Cel mai neplăcut este că în această lege au fost transferate formulări din respectiva 'lege a sadicilor', iar aceasta înseamnă că, pentru a suprima inclusiv rezistenţa şi tulburările în masă, angajaţii FSB pot folosi mijloacele specifice. Bunăoară, cetăţeanul Râlkin a ieşit la o pichetare, el a fost bătut şi, după lege, forţele de ordine au dreptate, deoarece el nu a dorit să plece, prin urmare a opus rezistenţă", explică Gudkov, adăugând că prin această lege a crescut riscul ca manifestanţii ruşi "să o încaseze mai des în rinichi" la demonstraţiile de stradă.

Aceste amendamente fuseseră votate de Duma de Stat în 22 decembrie, fără dezbateri, în doar zece minute, cu 343 de voturi pentru şi două împotrivă, aminteşte Novaia Gazeta. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci; editor: Gabriela Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.