Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

New York, 15 dec /Agerpres/ - China şi Egiptul se află pe primele poziţii ale listei ţărilor care au încarcerat jurnalişti în 2015, numărul reprezentanţilor presei aflaţi în închisoare fiind în uşoară scădere faţă de anul trecut, a anunţat marţi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ, organizaţie neguvernamentală cu sediul la New York) în raportul său anual, relatează DPA.

Astfel, numărul jurnaliştilor încarceraţi a scăzut în acest an la 199 (dintre care 109 jurnalişti online), de la 221 în anul 2014.

Documentul relevă că ţara cu cei mai mulţi jurnalişti întemniţaţi a rămas China, cu 49 de cazuri în acest an, în creştere faţă de anul 2014, când 44 de jurnalişti au fost încarceraţi. De asemenea, raportul arată că libertatea presei a regresat substanţial în Egipt şi Turcia în acest an.

Egiptul a băgat în închisoare 23 de jurnalişti în acest an (faţă de 12 în anul 2014) şi Turcia şapte jurnalişti.

Tendinţa este îngrijorătoare ţinând cont de faptul că Turcia a încarcerat mai mulţi jurnalişti decât orice altă ţară în 2012 şi 2013.

În Iran, unde există o situaţie foarte gravă privind libertatea presei, numărul jurnaliştilor încarceraţi a scăzut de la 30 anul trecut la 19 în acest an. Printre cei aflaţi încă în închisoare pe teritoriul iranian se află Jason Rezaian, corespondent al ziarului The Washington Post, care a fost acuzat de spionaj de către autorităţile de la Teheran.

Etiopia, unde se înregistrează unul dintre cele mai ridicate niveluri ale cenzurii asupra presei, a eliberat şase bloggeri din închisoare în acest an, dar ei încă sunt supuşi restricţiilor de călătorie, adaugă raportul CPJ.

În total, în acest an 28 de ţări din întreaga lume au întemniţat jurnalişti, dintre care 10 state au încarcerat un singur reprezentant al presei. Din totalul jurnaliştilor în închisoare, 28% sunt free-lancer-i.

CPJ are cunoştinţă de cel puţin două cazuri de jurnalişti încarceraţi ale căror familii au cerut ca numele lor să nu fie dezvăluite, în speranţa că prin negocieri vor obţine eliberarea lor, mai menţionează acelaşi raport. AGERPRES/(AS - autor: Tudor Martalogu, editor: Florin Ştefan)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.