Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Budapesta, 14 nov /Agerpres/ - Atentatele din Paris soldate vineri seară cu cel puţin 128 de morţi şi 300 de răniţi au determinat ţările din Europa Centrală şi de Est să-şi sporească sâmbătă măsurile de securitate, relatează EFE.

Măsura este luată totodată în plină criză a refugiaţilor care afectează o mare parte dintre aceste ţări central şi est-europene, deoarece pe aici tranzitează zilnic mii de oameni care fug de conflictele din Orientul Mijlociu.

Guvernul ungar, care în septembrie şi octombrie şi-a închis frontierele cu Serbia şi Croaţia pentru a stopa afluxul de migranţi care doresc să ajungă în nordul Europei pentru a cere azil, a anunţat că a ridicat alerta de securitate pentru ameninţări teroriste. "Trebuie să sporim protecţia ţării şi să răspundem acestui oribil atac terorist", a declarat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban la televiziunea publică M1.

Măsurile introduse presupun o mai mare prezenţă a poliţiei pe străzi, aeroporturi şi în împrejurimile centralei nucleare de la Paks, precum şi un control mai strict la frontiere. Premierul ungar a anunţat anularea congresului partidului de guvernământ, Fidesz, prevăzut pentru duminică, şi a informat că Ministerul de Interne negociază cu UEFA condiţiile de securitate pentru partida de fotbal dintre Ungaria şi Norvegia, prevăzută să se desfăşoare duminică la Budapesta (în a doua manşă a barajului pentru calificarea la turneul final al Campionatului European de fotbal din vara anului viitor, din Franţa).

Potrivit MTI, guvernul ungar a declarat duminică zi de doliu, în memoria victimelor atentatelor de la Paris. Întrebat dacă există indicii potrivit cărora Ungaria ar putea deveni o ţintă a atacurilor teroriste, premierul Orban a declarat că "nimic nu poate fi exclus, dar nu există informaţii care să sugereze că Ungaria se află în pericol. Totuşi, situaţia se poate schimba oricând. Nu există securitate absolută". Totodată, MAE ungar le-a recomandat cetăţenilor ungari ca, pe cât posibil, să-şi amâne călătoriile la Paris, iar cei care totuşi trebuie să se deplaseze în Franţa, să se înregistreze pe site-ul Serviciilor Consulare pentru ca autorităţile ungare să ştie de ei.

Guvernul Slovaciei, care, la fel ca toate celelalte ţări din regiune se opune cotelor de repartizare a refugiaţilor stabilite de UE pentru întregul bloc comunitar, a anunţat că va aresta orice persoană care intră în ţară ilegal. "Securitatea se transformă în prioritate absolută", a declarat premierul slovac Robert Fico. "Tot vorbim de luni de zile că riscurile de securitate asociate migraţiei sunt enorme (...) Nu putem admite niciun nivel de risc asociat cu refugiaţii. Oricine traversează ilegal frontiera va fi arestat şi considerat un risc pentru securitate", a declarat Fico presei locale.

"Din nefericire, s-a terminat perioada lipsită de griji şi a nivelurilor înalte de libertate", a avertizat la Praga ministrul apărării ceh, Martin Stropnicky.

La rândul lor, autorităţile de la Zagreb şi-au pus serviciile de securitate în alertă maximă, însă deocamdată nu-şi vor schimba politica faţă de refugiaţii care tranzitează zilnic ţara, a anunţat premierul croat Zoran Milanovic, într-o conferinţă de presă în capitala croată.

Ministrul de externe sloven, Karl Erjavec, a dat asigurări că în ţara sa nu este loc de panică şi nici nu intenţionează să declare stare de urgenţă, însă a apreciat că, "după 13 noiembrie, Europa nu va mai fi la fel, aşa cum nici SUA nu au mai fost la fel după 11 septembrie (2001)".

Măsurile de securitate au fost sporite şi în Bosnia-Herţegovina, în timp ce paginile islamiste de internet îşi exprimau bucuria faţă de atentatele din Paris. Preşedinţia bosniacă a condamnat atacul, pe care l-a calificat drept un act laş, deplorabil şi iraţional, îndreptat împotriva întregii umanităţi.

Premierul sârb Aleksandar Vucic a convocat o reuniune extraordinară a biroului de coordonare a serviciilor de securitate şi şi-a oferit sprijinul "pentru poporul francez şi pentru statul francez" în lupta "împotriva celei mai mari plăgi a lumii actuale, terorismul", a informat agenţia sârbă Tanjug.

În Bulgaria, ministrul de interne Rumiana Başvarova, a anunţat sporirea măsurilor de securitate, inclusiv o întărire a controalelor la frontiere, fără să se ajungă însă până la închiderea graniţelor. La rândul său, premierul bulgar Boiko Borisov a calificat atentatele din Paris drept "noul 11 septembrie din Europa". "Zeci de mii de persoane ne traversează frontierele, sunt reţinute, întoarse din drum, şi cu siguranţă că printre ele există oameni decepţionaţi sau supăraţi, iar acesta constituie un potenţial risc (ca aceste persoane să se transforme în terorişti)", a spus Borisov. AGERPRES/(AS - editor: Gabriela Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.