COD GALBEN: 18-05-2025 ora 10 Intre 18 mai, ora 12 – 18 mai, ora 21 se va semnala intensificări ale vântului, instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Moscova, 22 oct /Agerpres/ - Exerciţiile antirachetă ale Alianţei Nord-Atlantice cu implicarea componentelor de pe platforme maritime reprezintă o 'nouă demonstraţie a caracterului destabilizator al sistemului antirachetă al SUA-NATO în Europa', a declarat miercuri seara ambasadorul Rusiei pe lângă Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, Aleksandr Gruşko, citat de RIA Novosti.

'Însăşi regiunea aleasă pentru astfel de manevre confirmă justeţea preocupărilor noastre cu privire la adevăratul scop al sistemului de apărare antirachetă al Alianţei. În mod evident, partea de nord-est a Atlanticului nu este cea mai bună zonă pentru a acoperi ţările Europei de ameninţările cu rachete în regiune, de care SUA şi NATO leagă apărarea antirachetă', a afirmat diplomatul rus.

Dimpotrivă, potrivit acestuia, în imediata apropiere de zona unde s-au desfăşurat exerciţiile sunt obiective de importanţă 'critică' pentru Rusia din punctul de vedere al descurajării nucleare şi al menţinerii unei stabilităţi strategice în genere.

Armata SUA şi opt state aliate au efectuat marţi primul test al programului american antirachetă în Europa: o rachetă balistică lansată în largul coastei Scoţiei a fost doborâtă cu succes de un interceptor SM-3 lansat de pe USS Ross (DDG 71) în nordul Oceanului Atlantic, de pe un poligon din afara SUA, într-o demonstraţie reuşită a capacităţilor antirachetă în Europa.

La exerciţiu au participat nave din SUA, Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania şi Marea Britanie, testul intervenind în contextul în care Rusia şi-a intensificat utilizarea de rachete de croazieră împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, după cum a anunţat Reuters.

În octombrie 2012, Spania a permis SUA să trimită la baza maritimă din Rota patru distrugătoare, dotate cu sisteme Aegis, destinate interceptării rachetelor cu rază scurtă şi medie de acţiune. La baza din Rota staţionează în prezent USS Porter, USS Donald Cook, USS Ross şi USS Carney. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.