Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

New York (ONU), 11 aug /Agerpres/ - Marea Britanie, care este membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, susţine propunerea Franţei privind refuzul la utilizarea dreptului de veto în cazurile când este necesară adoptarea de măsuri urgente pentru contracararea crimelor în masă, a declarat, într-un interviu acordat TASS, reprezentantul permanent al ţării la organizaţia mondială, Matthew Rycroft.

'Susţinem principiul pe care este fundamentată iniţiativa franceză. Nu ne putem imagina o situaţie în care Marea Britanie s-ar folosi de dreptul la veto şi ar bloca adoptarea de măsuri ca răspuns la infracţiuni în masă', a spus interlocutorul agenţiei de presă ruse. Potrivit lui Matthew Rycroft, 'o problemă nereglementată' rămâne realizarea acestei idei în practică, 'prin susţinerea altor membri permanenţi ai Consiliului de Securitate'.

Diplomatul britanic a amintit că ultima dată ţara lui s-a folosit de dreptul la veto în 1989, când a fost dezbătut proiectul de rezoluţie care le cerea SUA să pună capăt imediat intervenţiei armate în Panama. Împreună cu Marea Britanie, împotriva acestui document au votat şi SUA. 'Fiecare veto are un preţ. Unele dintre ele au adus prejudicii reputaţiei şi poziţiilor ţării care se folosea de acest drept', afirmă Rycroft.

Cu propunerea de a limita în mod benevol aplicarea unui veto a venit, în 2013, preşedintele Franţei, Francois Hollande. Această ţară este, alături de Rusia, Marea Britanie, China şi SUA, membră permanentă a Consiliului de Securitate al ONU.

Moscova se pronunţă împotriva introducerii unor schimbări în regulamentul de utilizare a dreptului de veto, care le permite membrilor permanenţi ai Consiliului de Securitate să blocheze adoptarea rezoluţiilor, chiar dacă acestea adună majoritatea voturilor. 'Acest drept este stipulat în Statutul ONU, iar o modificare a Statutului la acest capitol mi se pare lipsită de şanse', a spus şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul organizaţiei, în septembrie anul trecut.AGERPRES/(AS - editor: Adriana Matcovschi)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.