COD GALBEN: 08-05-2025 ora 10 Intre 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 03 se va semnala instabilitate atmosferică temporar accentuată

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Kiev, 16 iul /Agerpres/ - Deputaţii ucraineni au aprobat joi trimiterea către Curtea Constituţională a unui proiect de lege care prevede o autonomie sporită pentru regiunile separatiste proruse, iniţiativă criticată în Ucraina, dar susţinută de ţările occidentale, ce consideră că astfel ar putea fi calmat sângerosul conflict armat, transmit agenţiile AFP şi Reuters.

La prezentarea proiectului în faţa parlamentului, preşedintele Petro Poroşenko a recunoscut că este o decizie dificilă, dar a subliniat că aliaţii occidentali doresc ca reforma să fie 'condusă cu succes'.

'Nu putem crea noi înşine o situaţie în care Ucraina ar ajunge singură în faţa agresorului rus (...) Agresiunea nu se va opri nici într-o lună, nici într-un an. Trebuie să învăţăm să trăim în aceste condiţii', a punctat Poroşenko.

Deputaţii ucraineni au aprobat trimiterea proiectului de lege către Curtea Constituţională. Dacă aceasta din urmă nu are obiecţii, atunci proiectul va fi supus votului legislativului la toamnă, după vacanţa parlamentară, pentru a fi adoptat fiind nevoie de o majoritate de două treimi.

În Rada de la Kiev (parlamentul) a fost prezentă joi şi Victoria Nuland, adjunctul secretarului american de stat, ea vorbind acolo despre o zi 'istorică', după ce a spus cu o zi în urmă în faţa presei că 'descentralizarea' şi 'statutul special' pentru regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk sunt prevăzute în acordurile de pace încheiate în februarie la Minsk cu ajutorul medierii cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui francez Francois Hollande.

Şi aceştia din urmă au luat iniţiativa, sunându-l marţi pe preşedintele parlamentului de la Kiev, Volodimir Groisman, pentru a discuta despre acest proiect de lege.

De altfel, agenţia France Presse notează că mai mulţi responsabili de rang înalt din executivul de la Kiev au declarat că, deşi există numeroşi adversari ai acestui proiect, Ucraina nu poate ignora solicitările partenerilor occidentali de al căror sprijin financiar are mare nevoie.

Conform AFP, proiectul de reformă acordă puteri sporite administraţiei locale în cele două provincii separatiste, dar, contrar dorinţelor rebelilor proruşi, textul nu confirmă statutul de semi-autonomie al teritoriilor pe care le controlează. Potrivit proiectului, acest statut urmează să fie reglementat printr-o lege separată. Statele occidentale au cerut, conform presei ucrainene, ca acest statut de semi-autonomie să fie menţionat în Constituţie, idee ce se loveşte de o puternică opoziţie la Kiev.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Ionuţ Mareş)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.