Modifică dimensiunea fontului:
Teheran, 15 iul /Agerpres/ - Iranul, care a acceptat să-şi limiteze programul nuclear în cadrul acordului cu marile puteri, nu şi-a abandonat de fapt ambiţiile nucleare şi-şi va continua cercetările pentru a-şi spori capacităţile de îmbogăţire a uraniului la sfârşitul pauzei prevăzute de zece ani, comentează France Presse.
Această perspectivă este criticată de către adversarii acordului, în special de Israel, duşman declarat al Iranului. Cu noua tehnologie de îmbogăţire, Republica Islamică ar putea avea arma nucleară într-un timp foarte scurt după expirarea termenului limită, spun ei.
Dar Iranul a insistat întotdeauna asupra caracterului strict civil al programului său nuclear, subliniind că acesta trebuie să furnizeze combustibilul necesar pentru alimentarea uzinei sale civile din Bushehr şi pentru viitorul său parc nuclear.
Acordul istoric încheiat marţi la Viena permite Teheranului reluarea activităţilor de cercetare şi de dezvoltare a viitoarelor centrifuge IR-6 şi IR-8, mult mai performante decât vechile IR-1 de care dispune pentru îmbogăţirea uraniului. Activităţile în acest sens au fost suspendate în cadrul acordului interimar încheiat în noiembrie 2013.
Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei iraniene pentru energie atomică (OIEA), a avertizat deja că după intrarea în vigoare a acordului, Iranul va începe 'rapid cercetările asupra centrifugelor IR-8'. În conformitate cu termenii acordului, Iranul ar putea începe producţia de dispozitive IR-6 (de zece ori mai puternice decât IR-1) şi IR-8 (de 20 de ori mai puternice) peste opt ani. Potrivit lui Salehi, va lua 'între opt şi zece ani' punerea la punct a noilor utilaje IR-8.
Obiectivul Iranului este de a avea în viitor o capacitate de îmbogăţire de 190.000 SWU (un SWU este o măsură a lucrării consumate în timpul îmbogăţirii), aşa cum a afirmat în iulie 2014 ghidul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, adică aproape de douăzeci de ori capacităţile actuale.
'Cu IR-1, vom avea nevoie de 190.000 de centrifuge pentru a atinge această capacitate, dar cu IR-8 - de un pic mai mult de 9.000. Este o mare diferenţă', relevă un responsabil iranian. Situl de îmbogăţire iranian, situat la Natanz, poate găzdui aproximativ 50.000 de centrifuge.
Experţii recunosc că în acest moment tehnologia iraniană este depăşită. 'IR-1 aflate în prezent în activitate sunt un pic mai vechi decât Citroënul anilor '30. Ele sunt de 40 de ori mai puţin puternice decât o centrifugă europeană', recunoaşte un expert occidental.
Numeroşi responsabili iranieni, între care şi negociatorul Abbas Araghchi, au invocat posibilitatea de a dispune pe viitor de o 'capacitate de îmbogăţire a uraniului de 1 milion de SWU', necesară pentru cele cinci reactoare nucleare de 1.000 de megawaţi fiecare. 'Este o greşeală de a ne limita la IR-1', a recunoscut Behrouz Kamalvandi, purtătorul de cuvânt al OIEA.
Dar oponenţii acordului - Israelul, republicanii americani şi monarhiile din Golf - afirmă că orice creştere a capacităţilor va permite Iranului să reducă la câteva săptămâni perioada de 'breakout' de construcţie a armei atomice, faţă de un an în perioada de limitare.
'Putem dezvolta programul nostru fără restricţii' după perioada de limitare, a subliniat totodată Abbas Araghchi, unul din principalii negociatori iranieni, a doua zi după acordul interimar de la Lausanne, din aprilie. AGERPRES/(AS - autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu)
Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.