Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Paris, 8 iul /Agerpres/ - Canicula care afectează Franţa de peste zece zile se resimte puternic şi pe masivul Mont-Blanc, cel mai înalt vârf muntos din Europa, unde gheaţa s-a topit de trei ori mai repede decât de obicei, scrie miercuri presa franceză, menţionând că această situaţie tot mai îngrijorătoare este atribuită de mulţi oameni de ştiinţă schimbărilor climatice.

Luni, limita de 'zero grade Celsius' (Izoterma zero grade) urcase, în mod total neobişnuit, până la 4.500 de metri, după cum a relatat 'Le Figaro', iar marţi, s-a situat între 4.300 şi 4.500 de metri, adică foarte aproape de punctul cel mai înalt de pe Mont-Blanc, de la 4.810 metri altitudine.

Din această cauză, gheaţa s-a topit într-un ritm de aproximativ 10 centimetri pe zi. Inclusiv celebra Mer de Glace (Marea de Gheaţă) din Chamonix, cel mai mare gheţar din Franţa, dă semne de 'toropeală', notează site-ul sixactualites.fr.

'Gheţarii reacţionează imediat la temperatură. Pe timp de caniculă la altitudini între 2.500 şi 2.700 de metri, pierd prin topire aproximativ 10 centimetri pe zi din grosimea lor, faţă de o medie de circa 3 centimetri cât se înregistrează în mod normal în luna iulie', a explicat Christian Vincent, specialist de la Centrul Naţional de Cercetări Ştiinţifice din Franţa, citat de 'Le Figaro'.

Retragerea gheţarilor de pe Mont-Blanc s-a accentuat în special după canicula din vara anului 2003, urmată de mai mulţi ani călduroşi, la care s-a adăugat şi ultima iarnă, 2014-2015, care a fost foarte blândă. În 2003, s-au înregistrat chiar 3 grade cu plus la peste 4.000 de metri.AGERPRES/(AS - autor: Cristina Mac, editor: Mariana Ionescu)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.