Tokyo, 29 mai /Agerpres/ - Autorităţile japoneze au ordonat vineri dimineaţa evacuarea locuitorilor dintr-o mică insulă din sudul Japoniei în urma erupţiei spectaculoase a unui vulcan, informează AFP.
Imagini prezentate de televiziunea japoneză NHK au arătat o coloană uriaşă de fum negru şi cenuşă ieşind din crater şi înălţându-se până la 9.000 de metri.
Un număr de 137 de săteni sunt pregătiţi să părăsească insula Kuchinoerabu, din sudul extrem al ţării la bordul navelor gardei de coastă.
Erupţia de pe Muntele Shindake nu a provocat victime sau pagube materiale, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei de pe insula vecină Yakushima.
"Nu există nici o pierdere umană până acum", a confirmat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga.
"Am mobilizat toate serviciile guvernamentale pentru a asigura securitatea locuitorilor", a declarat presei şi premierul Shinzo Abe.
Elicoptere şi bărci ale gardei de coastă au fost trimise la faţa locului, a spus el. Sunt aşteptate, de asemenea, forţe militare de auto-apărare.
Vulcanul a erupt la ora locală 09:59 (00:59 GMT), potrivit agenţiei meteorologice japoneze care a ridicat nivelul de alertă la maximum, necesitând evacuarea insulei Kuchinoerabu.
"Fumul negru s-a înălţat foarte sus, până la punctul de acoperire a cerului", a mărturisit un reprezentant al comunităţii locale pentru postul NHK.
"La momentul erupţiei, am auzit o explozie uriaşă", a declarat directorul unei şcoli locale.
Erupţia de pe Muntele Shindake nu a avut nici un impact asupra zborurilor celor două mari companii aeriene japoneze ANA şi JAL, precizează AFP.
Acest vulcan a erupt pentru prima data în 1841 şi a fost din nou în activitate între anii 1931-1935 şi 1966-1980, conform înregistrărilor oficiale.
"Erupţia ar putea continua pentru ceva timp, având în vedere istoria Muntelui (Shindake)", a prezis un vulcanolog de la Universitatea din Kyoto, Kazuhiro Ishihara.
Japonia este situată în zona "Cercului de Foc al Pacificului", cea mai întinsă şi activă zona vulcanică de pe Terra, concentrând 62% din vulcanii activi ai planetei.
În septembrie anul trecut, un vulcan din centrul ţării, Mount Ontake, a intrat violent în erupţie luând prin surprindere turiştii din zonă şi provocând moartea a 57 de persoane şi dispariţia altor şase, aminteşte AFP.AGERPRES/(autor: Constanţa Niţă, editor: Mariana Ionescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.