COD GALBEN: 14-05-2025 ora 10 Intre 15 mai, ora 10 – 15 mai, ora 22 se va semnala instabilitate atmosferică, intensificări ale vântului

Vezi mai mult
Vezi mai putin

Urmareste

Modifică dimensiunea fontului:

Paris, 26 mar /Agerpres/ - Copilotul avionului A320 al companiei Germanwings care s-a prăbuşit marţi în Alpii francezi este suspectat că ar fi prăbuşit intenţionat aparatul, relatează joi AFP, enumerând câteva catastrofe aeriene ce ar fi fost intenţionat provocate de către unul dintre piloţii aparatului.

- 29 noiembrie 2013: Pilotul unui avion al companiei mozambicane LAM şi-a îndreptat intenţionat către sol aparatul, un Embraer 190, care s-a prăbuşit în nord-estul Namibiei. Avionul decolase din Maputo, cu destinaţia capitala angoleză Luanda, având la bord 33 de persoane.

Potrivit rezultatelor anchetei, comandantul s-a închis în cockpit, împiedicându-l pe copilotul său să revină, şi a ignorat semnalele de alarmă.

- 31 octombrie 1999: Un Boeing 767 al companiei EgyptAir s-a prăbuşit în Oceanul Atlantic, în largul Massachusetts (nord-estul SUA), la scurt timp după decolarea sa din New York, cu destinaţia Cairo, provocând moartea a 217 persoane.

Agenţia americană pentru Securitatea Transporturilor (NTSB) a ajuns la concluzia că a fost vorba de sinuciderea copilotului. Analiza cutiilor negre a confirmat faptul că el era singur la comenzi în timpul pauzei comandantului de bord, în timp ce avionul atinsese viteza de croazieră. Conform dispozitivului de înregistrare a conversaţiilor, el ar fi rostit o scurtă rugăciune: ''Mă încredinţez Domnului''. Apoi imediat pilotul automat a fost decuplat şi avionul a plonjat practic în picaj.

Autorităţile egiptene au respins întotdeauna această teorie, în timp ce, potrivit presei americane, copilotul avea probleme financiare şi devenise ''închis în sine''.

- 19 decembrie 1997: După o jumătate de oră de la decolarea sa din Jakarta cu destinaţia Singapore, un avion Boeing 737 al companiei singaporeze SilkAir a plonjat într-un râu şi s-a prăbuşit în apropiere de Palembang, pe insula Sumatra, provocând moartea a 104 persoane. Anchetatorii americani au ajuns la concluzia că pilotul s-a sinucis, în pofida cutiilor negre inutile - deoarece ele fuseseră debranşate înainte de impact -, în timp ce, potrivit biroului de anchetă indonezian, nimic nu susţine această versiune.

Conform presei, care lansase teza suicidului, comandantul de bord tocmai primise o sancţiune disciplinară, fiind retrogradat, şi era plin de datorii.

- 21 august 1994: În timpul unei curse Agadir-Casablanca, pilotul unui ATR-42, al Royal Air Maroc, a prăbuşit intenţionat avionul în Munţii Atlas, omorând 44 de persoane. Ancheta, bazată în special pe ultimele cuvinte ale copilotului, care se miră cum comandantul de bord efectuează manevre neconforme cu reglementările aeriene, permite să se ajungă la concluzia că a fost vorba de o sinucidere.

- 9 februarie 1982: Pilotul unui DC-8 al companiei Japan Airlines îşi pune aparatul în picaj în momentul aterizării în apropiere de Tokyo şi se prăbuşeşte, provocând moartea a 24 de persoane. Ancheta a ajuns la concluzia unei crize de nebunie suicidară.

Printre altele, sinuciderea pilotului a fost una dintre ipotezele avansate după dispariţia, în martie 2014, a cursei MH370 a companiei Malaysia Airlines, cu 239 de persoane la bord, după ce sistemele de comunicare au fost intenţionat dezactivate şi aparatul şi-a schimbat direcţia.AGERPRES/(AS - autor: Angela Sârbu, editor: Ionuţ Mareş)

Urmăreşte ştirile AGERPRES pe WhatsApp şi pe GoogleNews


Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].

Monitorizare
Setări

DETALII DESPRE TINE

Dacă ai cont gratuit te loghezi cu adresa de email. Pentru a crea un cont gratuit accesează secțiunea “Crează cont”.

Dacă ai cont plătit te loghezi cu username. Pentru a vă crea un cont plătit vă rugăm să contactați:

Dacă nu puteți vizualiza această știre, contactați echipa AGERPRES pentru a vă abona la fluxurile de știri.